Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Bonding tedavisi hakkında bilgi alın.
Ön Bölge Kompozit Dolgu Bonding
Bonding, Doredent İstanbul
Bonding, kompozit dolguların diş dokusu ile birleştirilmesidir. Dişin doğal rengine ve görünümüne uygun olacak şekilde, diş rengindeki dolgu malzemesi ile yapılan gülüş tasarımı işlemlerine genel olarak bonding işlemi denilmektedir.
Estetik diş hekimliğinde sıkça kullanılan bir uygulamadır. Dişlerdeki renk uyumsuzluklarını gidermek, şeklini iyileştirmek, küçük çatlak veya kırıkları onarmak ve böylece estetik problemleri gidermek amacıyla yapılmaktadır. Dişler arasında boşlukların olduğu diastema vakalarında boşlukların kapatılması amacıyla da uygulanmaktadır.
Bonding işlemi için dişten doku kaldırmaya gerek yoktur. Bonding yapılacak diş dokusunun pürüzlendirilmesi yeterlidir. Bu sebeple koruyucu diş hekimliği yöntemleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Bonding işlemi, diş dostu bir uygulama olduğundan estetik diş hekimliğinde büyük bir öneme sahiptir. Tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Bonding işleminin başarılı olması hastanın ağız bakımına ve hekimin sanatına bağlıdır. Çünkü işlem, var olan diş dokusunun rengine ve dokusuna uyumlu olacak şekilde problemlerin estetik olarak giderilmesi işidir. İşlem çok hassas ve zahmetlidir.
Bonding İşleminin Avantajları
Bonding işlemi estetik diş hekimliğinde uygulanan en koruyucu işlemdir. Dişlerden hiç aşındırma yapılmasına gerek olmaması en büyük avantajıdır. Genellikle tek seansta birçok dişe uygulama yapılabilir. Dişlerin aralarında boşlukların olduğu durumlarda, bu boşlukların kapatılması için de bonding işlemi uygulanabilmektedir. Bonding işlemi, alternatifi olan lamine ve zirkonyum uygulamalarına nazaran çoğunlukla daha uygun maliyetlidir.
Hastaların çoğunda işlem için lokal anestezi uygulanmasına bile gerek duyulmamaktadır. Tedavinin uzun ömürlü olması hastanın ağız bakımıyla direkt ilişkilidir. Doğru ve güzel bir ağız bakımı ile ömür boyu sorunsuz kullanılabilmektedirler.
Bonding İşlemi Nasıl Yapılır?
Bonding işlemine karar verildikten sonra lokal anestezi ihtiyacı değerlendirilir. Çoğunlukla bonding işlemi için anesteziye gerek olmasa da renkleşen eski dolguların sökülmesi gereken durumlarda lokal anestezi yapmak hastayı rahatlatmak açısından önemlidir.
Bonding işlemi için hekim tercihine bağlı olarak rubber dam (lastik örtü) kullanılabilir. Rubber dam ile işlem yapılacak dişler, diğer dişlerden ve diş eti dokusundan izole edilebilmektedir. İzolasyon sonrası diş yüzeyi pürüzlendirilir ve bağlayıcı ajanlar ile polimerizasyon sağlanır. Dolgu materyali dişe en uygun olacak şekilde tabaka tabaka yerleştirilir ve polimerize edilir. Dolgunun tabakalanması bitirildikten sonra dişin renklenmemesi ve pürüzsüz olması için cilalama işlemi yapılır. Cilalama işleminin uzun süre başarıda önemi çok büyüktür. Bazı durumlarda hasta 1 hafta sonra tekrar çağırılıp cilalama işlemi tekrarlanabilmektedir.
Bonding İşlemi Ne Kadar Sürer?
Bonding işlemi genelde tek seansta birçok dişe uygulamanın yapılabildiği bir işlemdir. İşlemin toplam süresi diş sayısına, dişin rengine, problemin cinsine, hastanın kooperasyonuna, hekimin hızına göre değişmektedir. Tek seans uygulamalar çoğunlukla en fazla 1,5-2 saat kadar sürmektedir. Diş başına geçirilen süre 30 ila 60 dakika arasında olabilir. Çoklu diş uygulamalarında bonding işlemi birkaç seansa bölünebilmektedir.
Bonding işlemi bitirildikten sonra çoğunlukla hasta bir hafta sonra tekrar çağrılır ve cilalama işlemi tekrarlanır. Böylece uzun dönemde dişin renklenmemesinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Bonding İşlemi Sonrası Dişte Renkleşme Olur Mu?
Bonding işleminin uzun süre kullanılabilmesi kişinin ağız bakımı ile doğrudan ilişkilidir. Doğal dişte bile renkleşme yapan çay, kahve gibi içecekler bonding yapılan dişler içinde sorundur. Bu tarz ürünleri fazla tüketen kişilerde renk değişimleri yaşanabilmektedir.
Hekim tarafından yapılan iyi bir cilalama işlemi ve hasta tarafından renkli gıdaların daha az tüketildiği ve ağız bakımına özen gösterildiği durumlarda bonding yapılan dişlerde herhangi bir renkleşme sorunu yaşanmadan kişi yıllar boyunca dişlerini kullanabilmektedir.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.