Skip to main content
search

Diş Eti Çekilmesi

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Diş Eti Çekilmesi tedavisi hakkında bilgi alın.

Diş eti çekilmesi, her yaşta bireyi etkileyen bir sorundur. Yaşlanmayla beraber görülme sıklığı artmaktadır. Diş etlerinin çekilmesinde genetik ve çevresel etkiler rol oynar. Genetik yatkınlık varlığında, fenotipi ince olan diş etlerinde çekilme oranı artar. Hormonların etkisiyle diş etlerinin hassas hale gelmesi diş eti sorunlarının oluşuma zemin hazırlayabilir. Diş fırçalamanın düzenli yapılmaması sonucunda biriken diş taşlarının zamanla dişin derinlerine inmesiyle kemik ve diş eti seviyesinde azalmalar görülebilir. Sert diş fırçası kullanımı ya da fırçalamanın sertçe yapılması bir diğer diş eti çekilme nedenidir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesinin teşhisi için klinik muayene şarttır. Muayenede hastanın genel sağlığı, düzenli kullandığı ilaçlar, ağız içi genel durum, ağız bakım alışkanlıkları, diş etlerinde enfeksiyon varlığı, diş eti çekilme ciddiyeti uzman hekimler tarafından dikkatlice değerlendirilir.

Diş eti çekilmesine sebep olan aktif enfeksiyon varlığında, ağız bakım önerileri ile birtakım ilaçlar reçete edilebilir. Diş taşı varlığında temizlik işlemi önerilebilir. Diş taşı temizliği, diş taşlarının bulunduğu konuma göre, diş eti ile kök yüzeyinin kesiştiği çizginin üzerinde ya da altında yapılabilir. Diş taşları diş eti çizgisinin altında bulunuyorsa, kök yüzey düzleştirme işlemine gerek duyulabilir.

Diş eti çekilmesinin giderilmesi amacıyla diş eti uzmanları tarafından flap operasyonları planlanabilir. Diş eti çekilmesinin çok ileri olduğu bazı durumlarda, dişi çevreleyen kemik dokuda hasar meydana gelebilir. Bu hasarı gidermek amacı ile dokuları yenileyici (rejeneratif) birtakım tedaviler önerilebilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenebilir?

Diş eti çekilmesini önlemek için, dişlerin düzenli olarak nazik hareketlerle fırçalanması gerekir. Dişlerin ara yüzlerinin temizlenebilmesi için de diş ipi kullanmak şarttır. Genel sağlığa ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmekte diş eti hastalıklarından korunmada önemlidir. Sigara gibi kötü alışkanlıklarda uzak durulmalıdır.

Diş eti çekilmelerinin erken tespiti ve tedavisi için, diş hekimleri 6 ayda bir ziyaret edilmelidir. Bu ziyaretlerde varsa diş taşları temizlenir ve böylece ağız sağlığı kontrol altına alınmış olur.

Diş Eti Çekilmesi Ağrı Yapar Mı?

Diş eti çekilmesi varlığında dişlerde sızlama, hassasiyet gibi problemlerle sık karşılaşılır. Kök yüzeyleri açığa çıktığından ağrı oluşabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Gerekli görülürse ağrı kesici kullanılabilir. Diş etinde görülen çekilme miktarı arttıkça sorunlar da artar. Uygun ağız bakımı ile şikayetler azaltılabilir.

Diş Eti Çekilmesi Kendiliğinden Düzelir Mi?

Diş eti çekilmesi ancak profesyonel işlemler sonucu düzeltilebilir. Hafif diş eti çekilmelerinde uygun ağız bakım önerileri yeterli olsa da, diş eti eski yerine dönmez. Ancak diş eti çekilmesinin ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Diş eti çekilmesinin boyutuna ve hastanın şikayetlerine göre, cerrahi birtakım prosedürler uygulanarak açıkta kalan kök yüzeyleri kapatılabilir.

Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ortodontist Merve Özkan Akagündüz
Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.