Kanal tedavisi, dişin hasarlı pulpa dokusunun çıkarılarak, boşluğun temizlenip dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Dişin kan damarı ve sinirlerini barındıran pulpa dokusu çıkarıldığı için diş canlılığını kaybeder. Fakat kanal tedavisi sayesinde ağız içindeki işlevlerini yerine getirmeye devam eder. Bu sebeple kanal tedavisi oldukça önemli bir tedavidir. Uzman hekimler tarafından dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır.
Kanal tedavisi fiyatları belirlenirken, kanal tedavisi yapılacak dişin kök ve kanal sayısı, ağız içinde bulunduğu konum ve zorluk derecesi, üzerine yapılacak dolgu ya da protetik işlemin tipi baz alınır. Genellikle ön bölge dişler tek kök ve tek kanal olma eğilimindedir. Arka bölgelere gittikçe dişlerin kök ve kanal sayısı artar. Ön bölge dişlere kanal tedavisi yapmak hekim tarafından daha kolay iken, arka bölgelere gittikçe hem hijyen şartlarını sağlamak hem de ulaşılabilirlik zorlaşır. Bu sebeple bu tarz değişkenlerde fiyatın belirlenmesinde etkilidir.
Kanal tedavisi yapılan dişin üzerine çoğunlukla kompozit dolgu malzemesi uygulanır. Dişte sağlam doku kaybı arttıkça kaplama ile desteklenmesi gerekliliği ortaya çıkabilir. Kaplama malzemesi olarak metal destekli porselen, zirkonyum, zirkonyum destekli porselen gibi çeşitler mevcuttur. Tüm bu değişkenler kanal tedavisi fiyatının belirlenmesinde rol oynar.
Kanal tedavisi fiyatının belirlenmesinde Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) tarafından 2024 yılı için belirlenen kanal tedavisi fiyatlarından da faydalanılmaktadır.