Skip to main content
search

Diş Dolgusu

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Diş Dolgusu Tedavisi tedavisi hakkında bilgi alın.

Dolgu işlemi için öncelikle dolgu yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Böylece işlem sırasında hastanın ağrı ve rahatsızlık hissetmesi engellenir. Çürük veya zarar görmüş diş dokusu temizlenir ve dolgu maddesi temizlenen diş boşluğuna yerleştirilir ve şekillendirilir. Dolgu maddesinin sertleşmesi için özel bir ışık kullanılır. Sertleşen diş dokusunun üzeri cila lastikleri ile pürüzsüz ve parlak bir yüzey haline getirilir. Diş dolgusu tek seanslık bir uygulamadır. Komşuluğunda bulunan dişlerde de herhangi bir dolgu ihtiyacı varsa aynı seansta birkaç dolgu işlemi birlikte yapılabilir. Dolgu işlemi sonrasında, diş hekimi hastasını belli aralıklarla kontrol eder. Böylece yeni oluşacak çürüklerinin önüne geçilebilir ve ağız hijyeni optimum seviyede tutulur.

Diş çürüğü tedavi edilmezse, çürük ilerleyerek kanal tedavisi işlemi gerektirebilir. Kanal tedavisi işlemi, dişin canlılığının ortadan kaldırıldığı bir işlem olması sebebiyle dişin çekiminin öncesindeki son aşamadır. Bu yüzden dolgu ile kurtarılabilecek çürüklerin ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir.

Diş dolgusu sadece çürük nedeniyle yapılmaz. Aynı zamanda travma nedeniyle kırılmış ya da aşınmış dişlerin tamiri için de kullanılabilir. Diş dolgusu için bir yaş sınırı yoktur. Hem daimi (kalıcı) dişlere hem de süt dişlerine uygulanabilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusunun birçok çeşidi vardır. Burada öncelikli olan diş hekiminizin değerlendirmesidir. Diş hekimi uygun gördüğü materyalleri size anlatıp, bazı durumlarda sizin tercihinize bırakabilir. Siz de tercih yaparken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Başta hekiminizin önerileri, estetik beklentileriniz ve ekonomik koşullarınız bu tercihte etkili olabilir.

Amalgam Dolgu: Eski zamanlardan beri arka dişlerde kullanılan bir dolgu çeşidi olup, içeriği civa, gümüş, bakır ve kalay karışımından oluşmaktadır. Dayanıklı ve ekonomik olmasına rağmen koyu renginden ve içeriğinde civa bulunmasından dolayı günümüzde artık tercih edilmemektedir.

Kompozit Dolgu: Kompozit dolgu, reçine esaslı malzemelerden yapılmıştır. Dayanıklı bir üründür. Diş renginde üretilebildiğinden estetik amaçlarla kullanılabilirler. Dişe adapte edildikten sonra UV ışıklı özel bir cihaz yardımıyla sertleştirilir. Amalgama göre maliyetli olmasına rağmen, dayanıklı ve estetik bir malzeme olduğundan büyük talep görmektedir. Hem ön bölge dişlerde estetik görünüm sağlar, hem de arka dişlerde çiğneme kuvvetlerini karşılayacak dayanıklılıktadırlar. En sık tercih edilen diş dolgusu olmasının başlıca sebepleri bunlardır.

Cam İyonomer Dolgu: Fluoroaluminosilicate ve akrilik karışımından oluşan bir dolgu malzemesidir. Kompozit dolguya oranla daha az dayanıklı bir malzemedir. Fakat florid salgılama özelliği olması diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çoğunlukla diş köküne inmiş çürüklerin tedavisinde, yetişkinlerde geçici dolgu malzemesi olarak ve çocukların süt dişlerinin tedavisinde kullanılırlar. Ayrıca hamilelerde de güvenle kullanılabilirler.

Porselen Dolgu (inley ve onley): Diş ile en çok uyum gösteren dolgu malzemesidir. Diğer dolguların yapımına göre porselen dolgu yapımı farklıdır. İlk seansta çürük temizlendikten sonra bölgeden ölçü alınır ve hastaya geçici dolgu yapılır. İkinci seansta laboratuvar ortamında hazırlanan dolgu dişe adapte edilir ve cilalanır. Laboratuvar ortamında hazırlanan bu dolgular altından, kompozitten veya seramik malzemeden hazırlanabilir. Son derece dayanıklıdırlar. Diş etleri ile uyumları oldukça iyidir. Özellikle çok madde kaybı bulunan dişlerin onarımında diğer dolgulara göre üstündürler. İki seans gerektirmeleri ve maliyetli olmaları kullanımını kısıtlar.

Diş dolgusunun uzun ömürlü olması için ağız bakımı çok önemlidir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı düzenli olmalıdır. Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

Diş Dolgu Seçimi

Diş dolgusu seçiminde dişteki madde kaybının büyüklüğü ve lokalizasyonu rol oynar. Arka bölge dişlerde çiğneme kuvvetlerine dayanıklılık önemli iken, ön bölge dişlerde estetik daha ön plandadır.

Kompozit dolgu malzemesi en çok tercih edilen dolgu türüdür. Hem direkt restorasyonlarda hem de indirekt restorasyonlarda kullanılırlar. Porselen dolgular ise daha çok indirekt restorasyonlarda kullanılır. Dişte madde kaybı az olduğunda kompozit dolguların kullanımı, madde kaybı fazla olduğunda ise porselenden yapılan inley ve onleyler daha iyi bir seçenek sunar.

Diş Dolgu Fiyatları

Diş dolgu fiyatları yapılacak bölgeye ve kullanılacak malzemeye göre birçok faktörden etkilenir. Bu konuda en doğru bilgiye klinik muayene sonrası ulaşabilirsiniz. Buradan fikir olması adına Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından 2024 yılı için hazırlanan fiyat tarifesine göre bir diş için önerilen kompozit dolgu fiyatlarının 1.640,00 TL ile 2.560,00 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz.

Diş Dolgusunun Ömrü Var Mı?

Diş dolgu malzemesi olarak farklı çeşit ve kalitede ürünler bulunmaktadır. Dolgunun iyi malzemeden üretilmesi daha uzun ömürlü olmasında önemli bir etkendir. Ayrıca estetik olarak tatmin edici bir sonuç almak için kaliteli ürün kullanmak gerekir. Dolgu malzemesinin kaliteli olduğu, diş ile tutunma kabiliyetinden, kıvamından, zaman içinde aşınma oranından, renk değiştirmesinden, renk tonlarından, ısıyı iletmeleriyle ve sekonder çürük oluşumlarına yatkınlığından anlaşılabilir.

Diş dolgularının ömrü, dolgunun nasıl ve ne kalitede yapıldığı, hastanın ağız hijyen durumu ile doğrudan ilişkilidir. Genel olarak 5-10 yıl arasında bir süre verilebildiği gibi, diş hekimi kontrolleri ile bu süreyi uzatmak mümkündür.

Diş Dolgusu Yapılan Diş Neden Çürür?

Diş dolgusu çürük ya da başka bir sebeple oluşan madde kaybının giderilmesi için yapılır. Dişin diğer kısımlarını koruyucu bir etkisi yoktur. Ağız bakımına dikkat edilmezse diş aynı ya da farklı bir bölgesinden çürüyebilir. Bazen dolguda oluşan çatlak ve kırık sebebiyle dolgunun altında da çürük meydana gelebilir. Bu tarz olumsuz durumların oluşmaması için 6 aylık kontroller önerilmektedir.

Dişi Uyuşturmadan Dolgu Yapılabilir mi?

Lokal anestezi diş işlemlerinin birçoğunda uyguladığımız hastanın ağrı duymasını engelleyen, hasta konforunu arttıran bir uygulamadır. Fakat yine de iğne korkusu olan bazı hastalar bu durumdan çekinip anestezi istemeyebiliyorlar. Böyle bir durum varlığında öncelikle çürüğün derinliği değerlendirilir. Eğer çürük mine dokusunun altına inmediyse anestezisiz işlem mümkündür. Ancak çoğunlukla çürük teşhisi konduğunda çürük çoktan mine dokusunu geçmiş olur. Mine dokusunun altında bulunan dentine inen çürüğün temizlenmesi işlemi dayanılmaz bir ağrı yapabilir. Bu yüzden lokal anestezi ile dişi uyuşturmak şart olur.

Hamilelerde Diş Dolgusu Yapılabilir mi?

Hamilelikle ilgili en çok merak edilenler arasında diş işlemlerinin yapılıp yapılmadığı gelir. Hamileliğin her döneminde diş dolgusu ve diğer işlemler yapılabilir. Fakat, 2. trimester dediğimiz hamileliğin 3. ve 6. ayı arası daha güvenlidir. Acil olmayan diş işlemlerinin bu dönemde yapılması daha uygundur. Hamilelerde en büyük çekincemiz, hastamız radyasyona maruz kalmasın diye röntgen alımından olabildiğince kaçınmak ve lokal anestezik içeriğinde olan maddelerdir. Bu sebeple diş işlemleri öncesinde hastanın kadın hastalıkları ve doğum uzmanından görüş almak gerekebilir.

Hamilelik planlayan her hastanın ağız hijyeninin optimum seviyede tutulması ve tüm diş işlemlerinin yapılmış olması gebelik sürecinin daha rahat ve huzurlu geçmesine imkan tanır. Bu sebeple diş sağlığının da genel sağlığın bir parçası olduğu unutulmamalı ve gerekli özen gösterilmelidir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.