Skip to main content
search

Süt Dişi Dolgusu

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Süt Dişi Dolgusu tedavisi hakkında bilgi alın.

süt dişi dolgusu

Çocuğun ağrısını dindirmek ve var olan problemin büyümesini engellemek amacıyla süt dişi tedavileri uygulanmalıdır. Süt dişlerinde meydana gelen enfeksiyonlar, çocuğun genel sağlığı açısından önemli olduğu kadar, kalıcı dişlerin çıkmasına rehberlik etmeleri açısından da oldukça önemlidir.

Diş çürüklerinin temel sebebi, karbonhidratlı ve basit şekerli besinlerin sık tüketilmesidir. Çocukların sıklıkla tükettiği çikolata ve şekerli atıştırmalıklar, dişlerle uzun süre temas ettiğinde diş çürüklerine neden olurlar. Süt dişlerinde mine tabakası daha kolay zarar gördüğünden, çürük çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerler. Süt dişlerinin yapısı gereği sahip olduğu dezavantajdan korunmak için, sık abur cubur tüketiminden kaçınılmalı ve diş fırçalama alışkanlığı olabildiğince erken yaşlarda kazandırılmalıdır.

Süt dişlerinin çürümesi halinde süt dişi dolgularından faydalanılabilir. Çocuğun ağzını açıp dolgu yaptırabildiği en erken yaş, genellikle 3 yaştır. Bu yaştan itibaren dolgu tedavileri diş hekimleri tarafından uygulanabilmektedir. Çocukların 1 yaş itibari ile periyodik kontrollerle diş hekimine ve kliniklere alışmasının sağlanması, ileriki dönemde diş tedavilerinin yapılabilirliği açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde küçük yaşlardaki çocuklarda diş işlemi yapabilmek ancak sedasyon ya da genel anestezi altında mümkün olabilmektedir.

Süt dişlerinde dolgu tedavisi, dişin lokal anestezi ile uyuşturulup, çürüğün temizlenmesi ve oluşan boşluğun dolgu malzemeleri ile doldurulması şeklinde yapılır. Kalıcı dişlere yapılan dolgular ile benzer özellik gösterirler. Günümüzde çocuklarda kullanılan dolgu malzemeleri, çok fazla çeşit ve renkte olabilmektedir. Sıklıkla reçine esaslı dolgu malzemeleri, yani kompozit dolgular kullanılmaktadır. Cam iyonomer esaslı dolguların kullanımı da oldukça fazladır.

Süt dişlerinde oluşan çürük çok derin olduğunda, amputasyon ya da kanal tedavilerine başvurulabilmektedir. Bazı durumlarda, kalıcı dişlerde uygulanan kaplama tedavisine benzer olarak süt dişlerine paslanmaz çelik, zirkonyum gibi malzemelerden kaplama yapılmak durumunda kalınabilir. Yapılan bu tedaviler, süt dişinin düşme zamanı gelinceye kadar sorunsuz bir şekilde ağızda tutulmasını, çocuğun estetik ve çiğneme fonksiyonu gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.