Skip to main content
search

Şeffaf plaklar neredeyse görünmez oldukları için çoğunlukla kişilerin yakın çevresi dahi tedavi olduğunu fark etmeyebilir. Tel tedavilerinde estetik kaygı sebebi ile metal yerine porselen braket kullanılmış dahi olsa, ince bir ark teli vardır ve bu her şekilde görülür.

Tel tedavilerinde bazen braket kopma, yara oluşumu, telin çıkıp batması gibi acil hekim görme gereksinimi doğabilir. Fakat şeffaf plaklarda böyle bir sorun yoktur. Daha bağımsız ve özgür bir süreç işler.

Tel tedavilerinde her 4 ila 6 haftada bir kontrol randevularına gitmek zorunludur. Aksi takdirde ilerleme kaydedilemez ve tedavi süresi uzar. Şeffaf plaklarda, plaklar hastaya teslim edilip hasta her 1 ila 2 haftada bir plak değişimini kendisi gerçekleştirdiği için böyle bir zaman kaybı yaşanmaz. Bu durum şeffaf plak hastalarını plakları bitene kadar görmüyoruz gibi algılanmasın. Belli aralıklarla hastalarımızın takibi tabi ki yapılıyor, fakat bu her ay düzenli olmak zorunda değil. Şeffaf plaklar özellikle şehir dışı, yurt dışı çalışan bireyler için bu anlamda çok güzel bir tedavi alternatifi sunuyor.

Şeffaf plaklar her gün 20-22 saat süresince takılmalıdır. Bu sürelere dikkat edilmezse, tedavinin ilerlemesi yavaşlayabilir ve süreç ile ilgili plak uyumsuzluğu, yeni plak siparişi gibi sıkıntılar çıkabilir. Bu nedenle şeffaf plak tedavisi, tedavinin gerekliliklerini yerine getiremeyecek kişiler için uygun değildir. Hasta katılımı her tedavide önemlidir, fakat tel tedavilerinde süreç şeffaf plaklarda olduğu gibi tamamen hastaya bağlı değildir. Tel tedavisinde belli başlı kurallara dikkat edilirse tedavi, doktorunun istediği şekilde ilerlemeye devam edebilir.

Tel tedavilerinde braketlerin kopmaması için bazı yiyeceklerin yenmesi sırasında dikkat etmek gerekiyor. Hastalarımız tedavi başlangıcında bu konuda detaylı olarak bilgilendiriliyor. Şeffaf plak tedavilerinde plaklar çıkarılıp yemek yendiği için dikkat edilmesi gereken pek bir şey olmuyor. Hastalarımız bu konuda daha özgür hissediyor.

Şeffaf plak tedavilerinin bana göre en büyük avantajı, plakların çıkarılıp dişlerin rahatlıkla temizlenebilmesi için hiçbir engelin olmamasıdır. Kişi rahatlıkla istediği şekilde diş fırçasını, ara yüz fırçasını ve diş ipini kullanabilir. Tel tedavilerinde hastaları en çok zorlayan şey, tellerin çevresinde biriken yiyecek artıklarının temizliği oluyor. Hatta bazı hastalar sırf bu yüzden dışarıda yemek yemekten çekindiklerini ifade ediyorlar.

Ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilen tedavilerdir. Tel tedavisi ya da şeffaf plaklar için yaş anlamında bir kısıtlama yoktur.

Her vaka kendi özelinde değerlendirilip tedavi planı ve şekli kişiye özel oluşturulmalıdır. Her iki tedavi sürecinin de tedavi özelinde farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için ortodonti uzmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.