Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla pekiştirme tedavisi hakkında bilgi alın.
Retainer Teli İle Pekiştirme Tedavisi
Pekiştirme Tedavisi, Doredent İstanbul
Ortodontik tedavi sonrası elde edilen sonucu korumak amacıyla genellikle ön dişlerin dil tarafındaki yüzeylerine yarı esnek ince bir tel yapıştırılır. Bu tele retainer teli denilmektedir. Çoğunlukla dikdörtgen ya da yuvarlak kesitli çok sarımlı ince bir teldir.
Retainer teli, kişiye özel olarak üzerinde küçük bükümler yapılarak, dişlerin arkasına bir dolgu malzemesi ile yapıştırılır. İlk yapıldığı birkaç gün hastayı biraz rahatsız edebilir, fakat sonrasında hasta tarafından hissedilmez hale gelmektedir.
Retainer teli, dişlerin arka yüzeylerine yapıştırıldığı için dışarıdan görünmezler. Bu nedenle estetik olarak bir dezavantajları yoktur. Uzun yıllar boyunca ağız içerisinde değiştirilmeden kalabilirler. Hastaya herhangi bir zararları yoktur.
Dişlerin arka yüzeyleri diş taşı oluşumuna yatkın bölgeler oldukları için, retainer teli olan kişilerde 6 ay aralıklarla diş taşı temizliği yaptırabilirler. Retainer telleri, diş taşı temizliği için engel bir durum yaratmaz. Temizliği yapacak hekimin tele zarar vermemeye dikkat etmesi yeterlidir.
Ortodontik tedavi sonrası özellikle ilk bir yıl dişlerin eskiye dönmesi açısından risklidir. Çünkü dişler henüz yeni konumlarında stabil halde değildir. Dişleri çevreleyen kemik ve diş eti dokusunun yeniden organizasyonu tamamlanmamıştır. Bu yüzden retainer telleri, dişlerin pozisyonlarının korunmasında ve yeniden organizasyon sürecinde çok büyük öneme sahiptir.
Ortodontik tedavi sonrası arada bir kontrollerin yapıldığı pasif sürece pekiştirme tedavisi denilmektedir. Bu süreçte en az aktif ortodontik tedavi süreci kadar önemlidir. Çünkü biz ortodontik tedavileri hastalarımızı bir ömür boyu düzgün dişlerle gülümsemeleri için yapmaktayız. Bunun içinde dişlerin tedavinin bittiği gün kadar düzgün kalmaları gerekir. Bununda yolu retainer teli ve/veya essix plakların hastalar tarafından korunup kullanılmasından geçer. Hasta tedavi sürecinde ve sonrasında ne kadar özenli ise tedavi başarısı da o kadar yüksektir.
Retainer Teli Kullanım Süresi
Retainer tellerinin kişiye herhangi bir zararı olmadığı için, ömür boyu kullanılmalarında bir sakınca yoktur. Verilen emek ve elde edilen güzel sonuç düşünüldüğünde, kişiye zararı olmayan ve hissedilmeyen ince tel parçasının çıkarılmasının gerekmediğini düşünüyorum. Yine de çok sorulduğu için şunu belirtmekte fayda var. Tedaviyi yapan hekimin görüşlerine göre değişmekle birlikte, yapılan çalışmalar çoğunlukla retainer tellerinin en az 3 yıl kullanımını önermektedir.
Ortodontik tedavi öncesinde kesici ön dişlerin arasında boşluğun bulunduğu ve dişlerin bu sebeple kapanmadığı openbite vakalarında ve dişlerin aralarında boşlukların bulunduğu polidiastema vakalarında ömür boyu retansiyon amacı ile retainer tellerinin ve ek pekiştirme aygıtlarının kullanımı gerekmektedir.
Pekiştirme tedavinizin detayları ile ilgili daha net bilgileri ancak tedavinizi yapan ortodonti uzmanından edinebilirsiniz. Çünkü başından sonuna kadar süreci takip eden kişi olarak ağız içi dinamiklerinize ve tedavinize en hakim kişi odur.
Retainer Telim Koptu Ne Yapmalıyım?
Ortodontik tedaviniz sonrası uygulanan retainer telinin kırıldığı ya da yapıştırıcının çıktığı durumlarda retainer teli yenilenebilir. Zaman kaybedilmeden tamir edilmesinde ya da yenilenmesinde fayda vardır.
Retainer telinin yenisi yapılmadan önce eski telinizin kalan parçaları varsa onlar çıkarılır ve kalan yapıştırıcılar iyice temizlenir. Bölgede diş taşları da mevcutsa, onların da temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra yeni bir tel, bükümler ile dişlere uyumlanarak aynı seans yapıştırılabilmektedir.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.