Skip to main content
search

Lamine Diş Kaplama

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Lamine Diş Kaplama tedavisi hakkında bilgi alın.

Lamine diş kaplama için dişten minimum derecede aşındırma ihtiyacı vardır. Aşındırma miktarı dişten dişe değişmekle birlikte 0.3 ila 0.7 mm arasında olduğu söylenebilir. Bu miktarlar dişin mine seviyesindedir. Bu sayede diş yapısı korunur. Hassasiyet problemleri ya da ağrılarla karşılaşılmaz.

Laminelere, yaprak porselen de denildiğinden sadece porselen materyalinden yapıldıkları gibi bir algı vardır. Oysa bu durum doğru değildir. Lamineler, kompozit lamineler ve porselen lamineler diye 2 gruba ayrılır. Kompozit lamine, dişin ön yüzeyine estetik dolgu malzemeleri uygulanarak dişe estetik bir görünüm kazandırmayı amaçlayan, aynı gün içerisinde estetik alanında kendini geliştirmiş diş hekimleri tarafından yapılan uygulamalardır. Porselen lamine ise, dişten ölçü alınıp laboratuvar ortamında yapılan ve sonrasında özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişlerin yüzeyine yapıştırılan ince ve hassas yapıda porselenlerdir.

Porselen lamineler, laboratuvar ortamında cilalandıkları için kompozit laminelere göre çok daha parlaktır. Renklenmeleri daha zordur. Bu sebeple daha sık tercih edilirler. Fakat herhangi bir sebeple kırılırlarsa tamirleri zordur ve sökülüp tekrar baştan yapılmaları gerekir. Bu açıdan da kompozit lamineler avantajlıdır. Kompozit lamineler hızlı ve pratik bir şekilde dolgu malzemeleri ile tamir edilebilirler.

Ön dişlerde bulunan eski dolguların renkleşmesi, dişin yapısal şekil ve renk bozukluğu, dişlerde aşınma ya da kırıkların olması gibi durumlarda laminelerden faydalanılabilinir. Bunun içinde kişinin ağız bakımı iyi olmalı ve lamine yapılacak dişin ya da dişlerin yeterli mine dokusuna sahip olması gerekir.

Laminelerin ömrü, kişinin ağız hijyen koşullarına ve doğru teknikle yapılıp yapılmadıklarına göre farklılık gösterir. Doğru yapılan ve iyi bakılan laminelerin ömrü yaklaşık 10-15 yıldır.

Lamine Dişlerin Bakımı Nasıldır?

Lamine dişlerin bakımı için farklı ve ekstra bir uygulama yoktur. Lamine dişlerde, doğal diş gibi düşünülebilir. Kişinin normal günlük ağız bakım rutinini uygulaması yeterlidir. Günde en az 2 defa dişlerin diş macunu ve diş fırçasıyla fırçalanması gerekir. Diş ipi kullanımı günlük rutine eklenmelidir. Haftada birkaç kez gargara kullanımı iyi olur. Lamine dişlerin kontrolü amacıyla belli aralıklarla diş hekimi ziyareti önerilmektedir.

Lamine Diş Neden Yapılır?

Rengi ve dokusu değişmiş eski dolguların yarattığı estetik olumsuzlukların giderilmesinde, kırık veya aşınmış dişlerin tamirinde, dişin renk ve dokusunda, antibiyotik ve fazla flor kullanımı nedeniyle oluşan yapısal bozukluk varlığında ve diğer yöntemler yetersiz kalıyorsa laminelerden faydalanılabilinir.

Diş çevresi dokuları sağlıklı, fazla çapraşıklığı olmayan, atravmatik kapanışa sahip, ağız hijyen alışkanlıkları iyi olan her yaşta birey lamine tedavisi yaptırabilir. Ayrıca bir dişe lamine yapılabilmesi için, dişin mine dokusunda fazla bir harabiyetin olmaması gerekir. Çünkü laminelerin dişin mine dokusuna yapışması daha iyidir ve uzun süre başarılı bir şekilde ağızda işlev görebilmeleri buna bağlıdır.

Lamine Tedavi Aşamaları

Her tedavide olduğu gibi lamine tedavisi öncesinde de dişler klinik ve radyolojik olarak muayene edilir. Lamine yapımı için herhangi bir engel bulunmuyorsa, ölçü alınarak yapılacak lamineler için bir demo oluşturulur. Laminelerin şekli, boyutları, rengi gibi konularda ağız içinin müsaade ettiği derecede, hasta istekleri doğrultusunda değişiklikler yapılabilir. Ağız içinde yapılan demo sayesinde hastayı ve hekimi memnun edecek ortak bir dil oluşturulabilinir.

Kalıcı laminelerin son hali için bir karara varıldıktan sonra dişlerin aşındırılma işlemine geçilir. Bu aşındırma işlemi, mine dokusunun tamamını kaldırmayacak ölçüde, en dıştaki aprizmatik minenin hafif pürüzlendirilmesi, keskin ve sivri köşelerin yumuşatılması şeklindedir. Bazen bu işlem için anestezi yapmaya bile gerek kalmayabilir. Aşındırma işlemi tamamlanınca, yeni ve oldukça detaylı bir ölçü alınır. Bazı durumlarda geçici lamineler yapıştırılarak aşındırılan dişler gizlenebilmektedir.

Lamineler laboratuvar ortamında hazırlanıp geldikten sonra, ağız içerisinde denenir ve herhangi bir sorun görünmüyorsa yapıştırma işlemine geçilir. Lamine yapımı sırasında en dikkat isteyen kısımda şüphesiz bu aşamadır. Bu aşamanın titizlikle yapılması uzun dönem kalıcılık açısından önemlidir.

Lamine tedavisinin tüm aşamaları tamamlandıktan sonra hasta ilk kontrolüne 1 hafta sonra gelir. Bu kontrolünde tüm diş araları dikkatlice kontrol edilerek varsa yapıştırıcı artıkları temizlenir. Daha sonra aylık ve 6 aylık kontroller ile hasta takip edilir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.