Skip to main content
search

Kanal Tedavisi Yenilenmesi

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Kanal Tedavisi Yenilenmesi tedavisi hakkında bilgi alın.

Kanal tedavisinin yenilenmesi işlemi, önce eski kök kanal dolgu materyallerinin çıkarılması ile başlar. Daha sonra kanallar bakterileri ve enfeksiyonu yok etmek amacıyla çeşitli solüsyonlarla yıkanır, kurulanır ve özel ilaçlar yerleştirilip üzeri geçici bir dolgu malzemesi ile kapatılır. Bir hafta on gün kadar sonra hasta tekrar görülür, ağrı ve enfeksiyon kontrolü yapılır. Eğer enfeksiyon geçmemişse bir süre daha yıkama ve ilaç yerleştirilip bekletilme sürecine devam edilir. Enfeksiyon geçtikten sonra kanallar yıkanıp, kurulanır ve kanal dolgu malzemeleri ile doldurulup kalıcı dolgu materyali ile işlem bitirilir.

Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?

Kanal tedavisi dişin çekilmeden kurtarılabilmesinin son çaresi olan bir tedavidir. Bu sebeple kanal tedavisinin özenli ve iyi yapılması çok önemlidir. Kanal tedavisi ile diş canlılığını yitirse de ağız içerisinde fonksiyon görmeye devam eder.

Kanal tedavisi diğer tedavilerde olduğu gibi başarı şansı yüzde yüz olan bir tedavi değildir. Hasta ağız hijyenine dikkat ettiğinde ve iyi yapılmış kanal tedavilerinde dahi zaman zaman sıkıntılar doğabilir.

Kanal tedavisinin başarısız olmasının birçok sebebi olabilmektedir. Kök kanallarının morfolojik yapılarındaki farklılıklar, yan kanalların varlığı ve buralardaki bakterilerin tamamen yok edilememesi, kanal tedavisi sırasında alet kırılması ve çıkarılamaması, istenmeden yapılan işlemsel hatalar, kanal dolgusunun yeteri derinliğe ulaştırılamaması, kök ya da kanalın perfore edilmesi, kanal dolgu malzemelerinin kök ucundan taşması, dişin üzerine yapılan dolgunun iyi yapılmaması başarısızlık sebebi olabilmektedir. Bu gibi nedenler kanal tedavisinin yenilenmesini gerektirmektedir.

Kanal Tedavili Diş Ağrır Mı?

Kanal tedavisi yeni yapıldı ise, bir süre ağrı normaldir. Kök kanalları içerisine doldurulan materyaller bir baskı hissi yaratabilir. Fakat bu süre geçicidir ve en fazla on gün kadardır. Daha sonra kanal tedavili bir dişin normal şartlar altında ağrı hissi yaratmaması gerekir. Çünkü kanal tedavili diş sinirleri alındığı için artık ölü bir diştir.

Diş kanal tedavili ve ağrı oluşturuyorsa, iyileşmemiş bir enfeksiyon söz konusudur. Kök ucunda oluşan enfeksiyon kemik içi sinirlerin uyarılmasına sebep olup ağrı oluşturabilir. Bu ağrı hafif seviyede olabildiği gibi zaman zaman akut hale gelip çok şiddetli boyutlara ulaşabilir. Bu durumun gelip geçici olmadığı ve bir süre sonra tekrar sorun yaratacağı kesindir. Böyle bir durumda ya kanal tedavisi yenilenir ya da dişin çekimine gidilir. Ne kadar erken müdahale edilirse dişin kurtarılma şansı o kadar artar.

Kanal Tedavisi Yenilenirken Ağrım Olur Mu?

Kanal tedavili diş ölü bir diş olmasına rağmen, işlemlere başlanmadan önce lokal anestezi uygulanarak dişin çevre kemik dokusunun uyuşturulması önemlidir. Çünkü sorun büyük oranda bu bölgede oluşan bir enfeksiyon nedeniyledir ve anestezi yapılmadığında hasta rahatsızlık hissedebilir.

Lokal anestezi altında çalışıldığı için kanal tedavisi yenilenirken hasta ağrı hissetmez. Kanal tedavisi ile kanal tedavisi yenilenmesi işlemleri benzer işlemlerdir. Tek fark yenileme işleminde eski kanal dolgu malzemelerinin çıkarılmasıdır.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.