Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla İnley ve Onley Seramik Dolgular tedavisi hakkında bilgi alın.
İnley ve Onley Seramik Dolgular
İnley ve Onley Seramik Dolgular, Doredent İstanbul
İnley ve onley seramik dolgular, diş doku kaybının fazla olduğu, fakat dişin kaplama yapılmasını gerektirecek kadar doku kaybına uğramadığı durumlarda tercih edilen restorasyonlardır. Dolgu ile kaplama arası bir restorasyon tipi denilebilir.
İnley seramik dolgular, dişin tüberkül dediğimiz tepecik kısımlarını içine almayan diş dokusu kayıplarında uygulanır. İnley dolgular, direkt yapılan dolgu yöntemlerine bir alternatiftir. Sahip oldukları avantajlar nedeniyle tercih edilebilirler.
Onley seramik dolgular, dişin daha fazla madde kaybına uğradığı, kaplamaya daha çok benzeyen fakat kaplama gibi dişi her yönden kavramayan uygulamalardır. Çürüğün boyutuna ve dişin yapısına göre özel olarak laboratuvar ortamında hazırlanırlar.
İnley ve onley dolgular seramik, altın veya kompozit dolgu malzemelerinden üretilebilirler. Ağız dışı ortamda üretilmeleri, direkt dolgulara nazaran daha dayanıklı olmalarını ve daha iyi cilalanmalarını sağlar. Böylece çiğneme kuvvetlerini daha iyi absorbe edebilirler.
İnley ve Onley Seramik Dolguların Avantajları
İnley ve onley dolgular, çiğneme kuvvetlerine karşı çok dayanıklıdır. Yapılmaları için diş dokusundan çürük dışında doku kaldırma ihtiyacı yoktur. Genellikle tam seramikten yapılır ve estetik olarak çok başarılıdırlar. Direkt yapılan kompozit dolgular gibi polimerizasyon büzülmesine uğramazlar. Aşınma değerleri çok daha düşüktür. Cilalama işlemleri laboratuvar ortamında çok daha başarılı yapılabildiğinden, estetik ve lekelenme açısından büyük avantaja sahiptirler. Doğal diş dokusundan ayırt edilmeleri çok zordur. Ağız bakımının günlük rutininde düzenli olarak yapılması yeterlidir. Ekstra bakım ihtiyaçları yoktur. Çok uzun yıllar boyunca sorun yaşatmadan kullanılabilirler.
İnley ve Onley Seramik Dolguların Dezavantajları
İnley ve onley seramik dolguların estetik ve fonksiyon açısından herhangi bir dezavantajı yoktur. En büyük dezavantajları maliyetlerinin daha fazla olmasıdır. Direkt yapılan kompozit dolguların yaklaşık 3-4 katı kadar maliyetleri fazladır. Bunun sebebi ölçü işlemlerinin olması, laboratuvar maliyetlerinin ücrete eklenmesi, yapıştırıcı sistemlerinin daha maliyetli olması, harcanan sürenin daha fazla olması ve çok daha hassas bir çalışma gerektirmeleridir.
İnley ve Onley Seramik Dolgular Nasıl Yapılır?
İnley ve onley seramik dolguların yapımı kaplama işlemi ile çok benzerlik göstermektedir. Aradaki fark kaplama yapımı için dişin çepeçevre aşındırılma ihtiyacı varken, inley ve onley dolgularda böyle bir hazırlık ihtiyacının olmamasıdır. Diş dokusunun olabildiğince korunması esastır. Dişin sadece sorunlu bölgeleri temizlenir. Daha sonra geleneksel ya da dijital olarak ölçüler alınır ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar işlemleri bitene kadar dişe zarar gelmemesi ve hassasiyet problemleri yaşanmaması için geçici bir dolgu uygulaması yapılır. İnley veya onley dolgular hazırlandıktan sonra geçici dolgu kaldırılarak ağız içinde denenir. Doğru şekilde oturduğu ve diş ile uyumunun istenen gibi olduğuna kanaat getirildikten sonra yapıştırılma işlemine geçilir. Yapıştırılma işlemi özel ve hassas bir süreçtir. Doğru ve özenli bir şekilde yapılması gerekir.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.