Skip to main content
search

İmplant Tedavisi

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla İmplant tedavisi hakkında bilgi alın.

İmplant tedavisinin kemik dokularına herhangi bir zararı yoktur. Tam aksine, kaybedilen dişlerin bulunduğu bölgede kemik seviyesi gittikçe azalma eğilimindedir ve implant bu kemik erimesinin önüne geçer. Çünkü o bölgeye bir fonksiyon kazandırmıştır.

İmplant tedavisi için, kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Bu sebeple 18 yaş altı bireylere implant tedavisi uygulanmaz. İmplant yerleştirilebilmesi için, kemik yapısının sağlıklı ve belli boyutlarda olması gerekir. Eğer kemik çok dar ya da implant yerleştirilebilir bir yükseklik yoksa, yapılacak kemik tozu uygulamaları, sinüs lifting gibi ek operasyonlar ile öncelikle kemik yapısı implanta uygun hale getirilir.

İmplant tedavileri tümüyle dişsiz bireylerde de uygulanabilir. Hastanın kemik dokusuna bağlı olarak sabit protez ya da implant üstü hareketli protez seçenekleri mevcuttur. Bu sayede tam dişsizlik durumlarında ağızda sürekli oynayan hareketli protezlere bireyler mahkum değildir. Tek çeneye yapılacak 2 adet implant üzerine uygulanan hareketli protezler dahi hastanın konforunu oldukça arttırmaktadır.

Günümüz koşullarında implant tedavisi lokal anestezi altında, hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmeden kolaylıkla yapılabilmektedir. Herhangi bir sebeple diş kaybı yaşadıysanız, zaman kaybetmeden implant tedavisi için bir uzman görüşü almanızda fayda vardır.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın implant yaptırabilmesi için öncelikle genel sağlık durumunun kontrol edilmesi ve yapılacak cerrahi işlem için uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Klinik ağız içi muayene ve panoramik röntgenler ile mevcut durum incelenir. Daha sonra kaç adet implant yapılacağı, implant uygulanacak alanların uygunluğu, yapılacak protez tipi, hastanın beklentileri belirlenir.

Hastadan alınan tüm kayıtlar değerlendirilerek, implant planlaması yapılır. Bunun için 3 boyutlu ek görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra çoğunlukla lokal anestezi altında implant uygulamaları yapılır. Hasta ve doktorun ortak kararına göre bazen genel anestezi ya da sedasyon yöntemlerinden de faydalanılabilir.

İmplant uygulamaları dikişli ya da dikişsiz olabilmektedir. Dikişli uygulamalar daha sık tercih edilmektedir. Bu yöntemde anestezi sonrası diş eti bistüri ile kesilir. Daha sonra implantın yerleşeceği alana frez ile yuva açılır. İmplant yerleştirilir ve diş eti, dikiş atılarak kapatılır.

Dikişsiz yöntemde ise, anestezi sonrası diş etinde implant çapı boyutunda diş eti kaldırılır. Daha sonra implant için frez ile kemik içinde yuva açılır ve implant yerleştirilir. Yerleştirilen implant üzerine iyileşme başlığı takılarak işlem bitirilir.

Dikişli yöntemde iyileşme başlığı implant uygulamasından yaklaşık 2-3 ay sonra takılır. Bunun için tekrar bir anestezi yapılır ve implant üstündeki diş eti kaldırılır. Bu da ikinci bir cerrahi işlem demektir. Fakat, bu işlem oldukça basittir ve kolaylıkla yapılabilmektedir.

İmplant Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İmplant tedavilerinde başarı, sadece doktorun bilgi ve becerisiyle ilgili değildir. İmplant tedavisi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara hasta tarafından gösterilen hassasiyet çok önemlidir.

En önemli husus ağız hijyenidir. Ağız hijyeninin düzenli ve etkili gerçekleştirilmesi gerekir. Sadece diş macunu ve fırça kullanmak yeterli değildir. Aynı zamanda diş iplerinden, ara yüz fırçalarından, dil kazıyıcılardan ve ara sıra da gargaralardan faydalanmak önemlidir.

İmplant uygulanacak bireylerin sigara alışkanlığına sahip olması bir dezavantajdır. Tedaviden önce en azından 2 hafta bu alışkanlığa ara verilmesi önerilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, uygulanacak implantın patentli olmasıdır. İşlem öncesindeki görüşmelerinizde doktorunuzdan bu konuda bilgi alabilirsiniz.

İmplant Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İmplant uygulandıktan sonra hastaya verilen tampon yaklaşık 30 dakika boyunca ısırılmalıdır. Tampon yerine pamuk ya da peçete gibi ürünler kullanılmamalıdır.
  • Anestezinin etkisi geçmeden yemek yemekten kaçınılması iyi olur.
  • İlgili bölgeye uygulanacak buz kompres ile operasyona bağlı ortaya çıkabilen şişlik hafifletilebilir.
  • İmplant uygulanan gün içerisinde tükürme ve gargara yapılmamalıdır. Tükürme yapılması kanama ve enfeksiyona neden olabilmektedir.
  • İmplant uygulaması sonrası ilk birkaç gün çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Sigara içilmemesi ve alkol kullanılmaması da oldukça önemlidir.
  • İmplant uygulandığı gün çok sıcak duş alınması önerilmez.
  • İmplant uygulanan bölge kurcalanmamalıdır.
  • Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanım tavsiyesine uygun bir şekilde almalısınız.
  • Ağız bakımına özen gösterilmelidir.

İmplant Tedavisi Süresi

Günümüzde kullanılan implant kalitesinin ve yüzey özelliklerinin gelişmesiyle birlikte, implant takılmasını takiben geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üzerine yapılacak daimi protezin zamanı bir çok faktörden etkilenmektedir. Burada hastanın sahip olduğu bir takım avantaj ve dezavantajların rolü de vardır. Hastanın yaşı ve sistemik sağlığı, kemik kalitesi, yapılacak implant sayısı ve planlanan protez tipi süreyi etkilemektedir.

İmplant yerleştirildikten sonra gelişen osseointegrasyon (kemik ile kaynaşma) için, genellikle 1 ile 4 ay arasında değişen sürelerde beklemek gerekir. Eğer ileri cerrahi teknikler kullanıldıysa bu süre daha da uzayabilmektedir.

İmplantın cerrahi süresi yapılacak planlamaya ve kullanılacak implant çeşidine (zigoma implantı vs.) göre değişmektedir. Kaybedilen tek bir dişin yerine uygulanacak tek bir implanttan örnek vermek gerekirse, uygulama süresi yaklaşık 10-15 dakikadır.

Sizin beklentilerinizi karşılayacak uygun tedavi planı ve sürecini öğrenmek için uzman bir hekim tarafından muayene olmanız gerekmektedir.

İmplant Tedavisi Aşamaları

İmplant tedavisi, özen gerektiren bir süreçtir. Bu sürecin tüm aşamaları dikkatli bir şekilde yürütülmelidir.

Klinik Değerlendirme: Tedaviye başlamadan önce, hastanın genel sağlık durumunun, kullandığı ilaçların, ağız içi hijyeninin, kayıp dişlerin sayısı ve dağılımının, hasta beklentilerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği aşamadır.

Radyolojik Değerlendirme: Bu aşamada hastanın kemik dokusuna odaklanılmaktadır. Panoramik röntgen önceliğimiz olmakla birlikte 3 boyutlu tomografik görüntülerden de faydalanılmaktadır. Klinik değerlendirmede öngörülen planlama için röntgen üzerinde incelemeler yapılır.

İmplant Planlaması: Klinik ve radyolojik değerlendirmeler ışığında, implant yerleşim yeri, implantın çapı ve boyutları, implant sayısı gibi kararların net olarak verildiği aşamadır.

Cerrahi İşlem: İmplantın kemik içine yerleştirilmesi için öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Gerekli süre beklendikten sonra cerrahi işlem gerçekleştirilir. Hastaya işlem sonrası reçete yazılır ve gerekli uyarılarda bulunulur.

İyileşme Süreci: Kemik içine yerleştirilen implantın kemik ile kaynaşması için, hastanın genel sağlık durumuna ve kemik kalitesine göre beklenen süredir. Bu süreç genellikle 1 ile 4 ay arası bir zaman alır.

Protez Takılması: İyileşme süreci tamamlandıktan sonra, implant üstü protezin yapıldığı son aşamadır. Hastaya özel olarak tasarlanmış sabit ya da hareketli protez çeşitli laboratuvar işlemlerinden geçirilerek son halini alır. Bu aşamanın sonunda hasta beklediği çiğneme ve estetik fonksiyonlarına kavuşur.

Kemik Yetersizliğinde İmplant Tedavisi

İmplantın, kaybedilen diş işlevlerini yerine getirebilmesi ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde ağız içinde kalabilmesi için, öncelikle kemik ile yeteri düzeyde kaynaşması gerekir. Bunun içinde doğal olarak yeterli bir kemik dokusuna ihtiyaç vardır. Kliniklerimizde implant yaptırmak isteyen, fakat bu konuda endişeleri olan birçok hasta ile karşılaşmaktayız.

Uzun süren dişsizlik dönemleri sonunda kemik seviyesinde ciddi azalmalar sıklıkla karşılaştığımız durumlardır. Diş kaybını takiben yapılan implantlarda genelde kemik seviyesi ile ilgili sorunlarla karşılaşmayız. Bu sebeple implant tedavisine, diş çekimini takiben ne kadar erken sürede başlanırsa o kadar iyi olur.

Günümüz teknolojisinde, kemik yetersizliği durumlarında kemik kaybının giderilebilmesi için birçok cerrahi prosedür uygulanmaktadır. Bu prosedürler arasında sinüs lifting operasyonları, kemik tozu (grefti) uygulamaları gibi uygulamalar mevcuttur. Bazı durumlarda zigomatik implant tercihi de göz önünde bulundurulmaktadır. Zigomatik implantlar klasik implantlardan çok daha büyüktür. Uzunlukları 30 ile 50 mm arasında değişmektedir. Bu implantlar hiç kemik olmadığı durumlarda elmacık kemiği içine uygulanır. İleri kemik kayıplarında tek tercih olabilmektedir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.