Skip to main content
search

Diş Taşı Temizliği

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Diş Taşı Temizliği tedavisi hakkında bilgi alın.

Diş taşları genelde diş ve diş etinin birleştiği kısımda birikerek dişi yaka gibi sararlar. Ağız içerisinde en çok alt ön keser dişlerin arka kısmında ve üst 1. büyük azı dişlerinin yanak tarafında bulunurlar. Sarı veya kahverengi renkte olabilirler.

Diş taşı oluşumu çok yaygındır ve temizlenmediği takdirde diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bunun için periyodik olarak diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır. Oluşumunu önlemek amacıyla düzenli olarak günde en az iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gerektiğinde fırçalama ve diş ipi ile birlikte gargara kullanmak önemlidir. Ayrıca yeşil elma gibi sert meyvelerin tüketilmesi mekanik olarak dişlerin temizlenmesine de fayda sağlar.

Diş taşlarının temizlenmesi ancak klinik ortamında bir profesyonel tarafından gerçekleştirilebilir. Çeşitli internet sitelerinde, limon ve sirke gibi ürünler ile verilen temizlik tarifleri diş sağlığınızın olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Diş taşı temizliği, diş hekimi tarafından çoğunlukla anestezik madde kullanılmadan ultrasonik ve periodontal aletlerin kullanımı ile yapılır. Temizleme işlemi sırasında diş taşları, diş-diş eti birleşiminden uzaklaştırılır ve sonrasında polisaj patı ve fırça yardımı ile dişler parlatılır ve yüzeyi pürüzsüzleştirilir. İşlem sırasında genellikle ağrı hissedilmez fakat hafif bir hassasiyet görülebilir.

Yaygın diş taşı olan bir hasta da aynı zamanda diş destek doku kaybından şüphelenildiyse gerekli tetkikler yapıldıktan sonra daha ileri seviyede bir temizleme işlemi gerekebilir. Bu gibi durumlarda, lokal anestezi altında derin temizlik ve kök yüzey düzleştirme işlemleri gerekebilir. Daha ileri düzeydeki vakalar için diş eti uzmanı meslektaşlardan görüş alma ihtiyacı doğabilir.

Hastanın özelinde periyodik hekim kontrol sıklığı değişebilir. Genellikle 6 aylık kontrol yeterli olmakla birlikte, bazı vakalarda 3 aylık sıkı takip söz konusu olabilir. Bu sayede diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi, diş eti çekilmelerinin ve diş kayıplarının önüne geçilebilir. Ayrıca diş taşı birikimine bağlı gelişen ağız kokusu probleminin ortaya çıkması engellenebilir.

Diş taşı temizliği fiyatı 2024 yılı için Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından tek çene için KDV dahil olarak 1700 TL olarak belirlenmiştir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra birkaç gün boyunca dişlerde ve dişetlerinde hassasiyet normaldir. İlk 24 saat çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Çoğunlukla gerekmese de bazı durumlarda ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir. Diş taşı temizliği sonrasında tekrar birikimini önlemek için ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Dişler günde en az iki kez fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği aralıklarla ağız gargaralarının kullanımı da faydalı olur. 6 ayda bir düzenli diş hekimine gitmek olası sorunların başlangıç aşamasında önlenmesini sağlayabilir. Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığın bir parçası olduğu ve gerekli özenin gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Hamilelikte Diş Taşı Temizliği Yapılabilir Mi?

Hamilelik döneminde diş eti problemleri sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Hormonların etkisi ile diş etleri ödemli ve kanamaya yatkın hale gelirler. Diş etlerinin diş üzerinde kalan besin artıklarına etkisi daha fazladır. Bu sebeple hamilelerin ağız hijyenine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Diş taşı temizliğinin hamilelik döneminde yapılmasında çoğunlukla bir engel bulunmaz. Gerekli durumlarda kadın doğum uzmanından onay almak gerekebilir. Genellikle diş taşı temizliği için hamileliğin 3. ve 6. aylar arası dönemi daha uygundur.

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Diş hekimine 6 ay da bir düzenli olarak gitmek ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Böylece bazı problemlerin önlenmesi, olası sorunlara erken müdahale edilmesi şansı bulunabilir. Bu rutin kontrollerde kişinin diş taşı oluşumuna yatkınlığı, ağız bakımı alışkanlıkları ve eksiklikleri tespit edilerek gerekli uyarılarda bulunulabilir. Bunlara istinaden diş taşı temizliği açısından da kişiye özel bir rutin planlanabilir. Bazı durumlarda 6 ayda bir, bazı durumlarda yılda bir yapılan temizlik yeterli olabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Dişlerim Neden Sallanmaya Başladı?

Öncelikle diş taşı temizliğinin dişlere ve çevre dokulara herhangi bir zararı olmadığını tam aksine sorun yaratma potansiyeli yaratan durumları ortadan kaldırdığını belirtmek isterim. Diş taşları diş yüzeyinde fazla biriktiğinde, dişler arasındaki boşlukları, diş eti çekilmelerini, diş çevresi kemik doku kayıplarını saklayabilmektedir. Diş taşları temizlendikten sonra dişleri birbirine bağlayan bu taşlar ortadan kalktığı için, zaten kişide var olan sorunlar gün yüzüne çıkabilmektedir. Dişlerde sallanmalar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda diş eti problemlerinin tedavisi için küretaj ya da cerrahi operasyonlar düşünülebilmektedir. Dişlerdeki sallanmalar için dişlerin arkasından tel ya da bazı özel iplikler ile birbirine sabitleme uygulamaları yapılabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Hassasiyet Neden Olur?

Diş taşları, diş eti çekilmelerini, kök yüzeylerini ve mine kaybı olan diş yüzeyini örterek bir çeşit izolasyon görevi görmektedir. Diş taşı temizliği ile kalkan bu yapı, dişlerde hassasiyet problemlerine neden olabilmektedir. Eğer dişte herhangi bir hasar yoksa oluşan hassasiyet geçicidir. Düzgün ve düzenli olarak florür içeren bir diş macunu ile diş fırçalama hassasiyetin geçmesini hızlandırabilmektedir. Fakat dişin kök yüzeyi açıkta, diş eti çekilmesi varsa buna yönelik bir tedavi gerektirebilir. Dişin minesi ortadan kalkmış ve dentin dokusu açığa çıkmışsa restoratif bir yöntem düşünülebilir.

Diş taşları bazen bazı sorunların üzerini örter ve kişi bunun farkına varmayabilir. Diş taşı temizliği dişte bir hasar meydana getirme riski taşımaz. Dişte mevcut olan bir problem varsa ancak o açığa çıkabilir.

Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ortodontist Merve Özkan Akagündüz
Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.