Skip to main content
search

Diş Çekimli Ortodontik Tedavi

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla diş çekimli ortodontik tedavi hakkında bilgi alın.

Ortodontik sebeplerden ötürü genellikle küçük azı dişlerinin çekimi düşünülmektedir. Bunun sebebi genellikle çapraşıklıkların ön bölgede görülmesi ve küçük azı dişlerinin ön bölgeye yakınlığı ve çekimlerinin estetiği bozmamasıdır.

Ortodontik tedavi amacıyla kaç tane dişin çekileceği ve bunların hangi dişler olacağı kararı kişiye özel olarak tedavi planı içerisinde belirlenmektedir. Ortodontist olarak her zaman amacımız simetrik ve düzgün dişler ve iyi bir kapanış ilişkisi oluşturmak olmaktadır. Bu sebeple çoğunlukla 2 ya da 4 küçük azı dişin çekimine başvurulmaktadır.

Hastalarımızın diş çekimli ortodontik tedaviler hakkında kafaları karışmakta ve endişeli olmaktadırlar. Bunun bir sebebi de çoğunlukla diş çekimi gerektiren dişlerin sağlıklı olmasıdır. Hastalarımızı anlıyor, onlara hak vermekle birlikte ortodontik tedaviler konusunda bilgilerimize güvenmeyi tercih ediyoruz.

Ortodontik sebeplerden ötürü diş çekimi kararı verilirken önceliğimiz ağız içerisinde çürük, kırık veya harap olmuş dişler varsa ve tedavi planımıza da uyuyorsa bu dişlerin çekimini öncelikli düşünmektir.

Diş çekimli ortodontik tedaviler ortodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Doğru vakada doğru tedavi planı ile diş çekimlerinin hastaya herhangi bir zararı yoktur. Çekim yapılan bölgelere diğer dişler teller ya da şeffaf plaklar vasıtasıyla kaydırılmaktadır. Yeri değişen dişlerin çevresi yeni kemik ile dolmaktadır. Tedavi sonunda çekim yapılan yerlerde herhangi bir boşluk bırakılmamaktadır. Dolayısıyla diş çekimi yapılıp yapılmadığının ayırdına ancak dişler sayılarak varılabilir. Aksi takdirde kimse diş eksikliğinin farkına varamaz. Dışarıdan fark edilen dudak ve dişlerin arasındaki uyum ve düzgün sıralanmış dişleriniz olacaktır.

Bir hastada diş çekimine karar verirken biz ortodontistler bazı durumlarda diş çekimi yapıp yapmamakta kararsız kalırız. Bu kararsız kaldığımız vakalar genelde sınır vakalardır. Son yıllarda daha sıklıkla uygulanan şeffaf plaklarla ya da birtakım mini vida uygulamaları ile bu sınır vakalarda çoğunlukla diş çekimi yapmamayı tercih etsek de bazı vakalarda diş çekimi daha uygun olmaktadır. Özellikle bu arada kaldığımız sınır vakalarda ortodontistlerin tercihleri farklılıklar gösterebilmektedir. Bir vakaya bir kısım uzman diş çekimli derken diğer kısmı çekim yapmamayı tercih edebilir. Burada çekimsiz tedaviyi tercih eden hekimin daha iyi bir hekim olduğu sonucu çıkmamalıdır. Bilgi ve tecrübesi ışığında her hekimin kararına saygı duyulmalıdır.

Bizim için her diş çok önemlidir. Bu sebeple ortodontik tedavilerimizi planlarken önceliğimiz diş çekimi yapmadan dişlerin düzgün sıralanmasını sağlamak olmaktadır. Ancak diş çekimlerinin hastanın yararına olacağı düşünüldüğünde tercihimiz bu yönde olacaktır. Size düşen hekiminize güvenmeniz ve tedavi gerekliliklerini yerine getirmenizdir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.