Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla diş çekimi tedavisi hakkında bilgi alın.
Diş Beyazlatma Bleaching
Diş Beyazlatma Tedavisi, Doredent İstanbul
Güzel gülümsemenin sırrı düzgün, beyaz ve parlak dişlerdir. Beyaz ve parlak dişlere sahip olabilmek için sıklıkla diş beyazlatma işlemlerine başvurulur. Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce hastanın hangi yönteme ihtiyacı olduğunun belirlenmesi başarı için şarttır. Bunun içinde öncelikle dişin renklenmesinin kaynağı araştırılır.
Opalescence Boost ile Diş Beyazlatma, Adım Adım Kılavuz
01. Renk Tonu Tespiti
Diş beyazlatma tedavisi öncesinde, dişlerinizin renk tonu tespiti yapılır.
02. Bariyer
Diş beyazlatma jelinin diş etlerinizi tahriş etmesini önlemek için koruyucu bir bariyer kullanılacaktır.
03. Uygulama
Diş hekiminiz Opalescence Boost diş beyazlatma jelini nazik bir uçla uygulayacaktır.
04. Sonuç
Yaklaşık bir saat içinde sonuçları göreceksiniz!
Diş renklenmeleri içsel ve dışsal olarak iki ana gruba ayrılır. İçsel renklenmeler, diş yapısı ile ilgilidir. Aşırı flor tüketimi, diş oluşum sürecinde alınan antibiyotikler de içsel renklenmelere sebep olabilir. Diş beyazlatma işlemlerinden hastaların büyük çoğunluğu fayda sağlar. Fakat mine yapısında defekt olan, kök yüzeyleri açığa çıkmış ve kronik hassasiyeti olan bireylerde uygulanması uygun değildir.
Dışsal renklenmeler ise çay, kahve, sigara gibi renklendirici özellikteki etkenlerden kaynaklanır. Diş bakımı ve temizlik işlemleri ile oluşumu engellenebilir. Dişlerde oluşan dışsal renklenmeler diş taşı temizliği ve sonrasında yapılan polisaj işlemi ile büyük oranda giderilir. Fakat dişin doğal rengi sarı ise, temizlik işlemleri de yeterli gelmez. O zamanda beyazlatma işlemlerine başvurulur.
Diş beyazlatma yöntemleri ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki gruba ayrılır. Ofis tipi beyazlatma klinik ortamında profesyonel bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Öncelikle dişin mevcut rengi işlem öncesi hasta ile seçilir ve not edilir. Daha sonra hastanın diş etleri bir bariyer yardımı ile izole edilir ve beyazlatma ajanının diş etini tahriş etmesi engellenir. Daha sonra beyazlatma ajanı dişlerin üzerine kullanım talimatlarına uygun şekilde uygulanır. İstenen beyazlık seviyesine ulaşılana kadar işleme devam edilir. Çoğunlukla toplam süre 60 dakikayı geçmez. Eğer hasta hassasiyet hissederse süreç yarı da bırakılabilir. Çoğunlukla diş renginde tek seansta bile 2-3 tona kadar açılma elde edilebilir. Hızlı ve etkili sonuçların alındığı bir yöntemdir. Doğru şekilde uygulandığı takdirde dişlere ve diş etlerine herhangi bir zararı yoktur. Genellikle ağrısız bir işlemdir. Lokal anestezi gerektirmez. İşlem sırasında olmasa bile sonrasında hafif bir hassasiyet meydana gelebilir ve bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. İşlemin kalıcılığı için bir süre renkli gıda tüketimine ara verilmesi fayda sağlar.
Ev tipi beyazlatma için öncelikle hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınır. Kişiye özel diş beyazlatma plağı hazırlanır. Bu plağın özelliği, hastanın ağzına tam uyum sağlamasının yanı sıra, dişlerin ön yüzeylerinde beyazlatma ajanının uygulanacağı rezervuar boşlukların olmasıdır. Diş hekimi hastaya uygun diş beyazlatma ajanını seçer, dozunu ayarlar ve nasıl kullanacağını nelere dikkat edeceğini anlatır. Belirlenen süre boyunca hasta beyazlatıcı ajanı plaklara uygulayarak kullanmaya başlar. Çoğunlukla gece boyu kullanım yeterlidir. Genellikle 1 hafta kadar uygulamaya devam edilir. Hassasiyet gelişirse flor uygulamalarına başvurulabilir.
Ofis tipi diş beyazlatma işlemi, ev tipi beyazlatmaya oranla daha etkili bir yöntemdir. Genellikle de hastalara öncelikle ofis tipi beyazlatma yaptırması sonrasında da oluşan beyazlığın kalıcılığını arttırmak adına ev tipi beyazlatma ile devam etmesi önerilir.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Türk Diş Hekimleri Birliği 2024 yılı için, ofis tipi tek çene diş beyazlatma işlem ücretini, beyazlatma ajanı ücreti hariç ve KDV dahil olarak 5.935,00 TL olarak belirlemiştir. Kliniğimizde yapılan diş beyazlatma işlemlerinin fiyatlarını görmek için diş beyazlatma fiyatları hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Birkaç gün içerisinde bu problemlerin geçeceği unutulmamalıdır. Gerekli durumlarda diş hekimleri flor uygulayabilirler. Yaşanan hassasiyet fazla ise ağrı kesici alınarak konfor arttırılabilir. Bu süreç içerisinde aşırı sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır.
Beyazlatma işlemi sonrası özellikle ilk bir hafta çay, kahve, domates, kırmızı şarap, salça, vişne gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi önerilir. Sigara ve tütün kullanımına ara verilmelidir. Elde edilen sonucun kalıcılığı açısından bunlar çok önemlidir.
Diş Beyazlatma Sonrası Kalıcılık Ne Kadar Süre Devam Eder?
Diş beyazlatma sonrası beyazlığın kalıcılığı birçok faktörden etkilenmektedir. Bu faktörler kişiye ve alışkanlıklarına bağlı faktörlerdir. Çay, kahve, sigara kullanımı diş yüzeyinde leke oluşuma sebep olan etkenlerdendir. Bunlara sık maruziyet doğal olarak elde edilen beyazlığın kalıcılığını da azaltmaktadır.
Ofis tipi beyazlatma sonrası ilk 3 hafta kadar hastadan diyetine dikkat etmesi istenmektedir. Bu süreçte salçalı yiyeceklerin, şalgam gibi boyar maddeli içeceklerin, sık çay ve kahve tüketimi önerilmez. Diş fırçalama ve ağız bakımı her zaman özenli ve düzenli olmalıdır. Böylece beyazlığın kalıcı olması sağlanır.
Diş beyazlatma sonrası doktorun önerilerine dikkat edildiği takdirde, beyazlatma işlemi ile elde edilen sonucun korunması 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir. Gerekli görülürse ofis tipi beyazlatma sonrası belli aralıklarla ev tipi beyazlatma ajanlarından faydalanılabilinir. Böylece beyazlık çok daha uzun yıllar boyunca korunabilmektedir.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkisi Var Mıdır?
Diş beyazlatma işlemi sonrası sıcak veya soğuk hassasiyeti yaşanabilmektedir. Bu durum normal ve beklenen bir durumdur. İlk birkaç gün rahatsız edici olabilir, fakat zamanla hassasiyetin şiddeti azalır. Bu süreç içerisinde hassasiyet giderici diş macunlarının kullanımı, flor uygulaması ve hafif bir ağrı kesici kullanımı kişinin rahatlamasını sağlayabilmektedir.
Ofis tipi diş beyazlatma işleminin etkinliği yüksektir. Diş renginde tek seans uygulamalarda dahi 2-3 tona kadar beyazlaşma görülebilir. Beyazlatma işleminin dişe herhangi bir zararı yoktur, ancak diş etlerinde tahrişe neden olabilirler. Bu sebeple diş etleri işleme başlanmadan önce bir bariyer yardımı ile kapatılmaktadır. Böylece sorun oluşmadan çözümlenmektedir.
Diş beyazlatma işleminin etkisi sadece doğal dişleredir. İşlem sonucunda dolgularda, kaplamalarda herhangi bir renk değişimi görülmez. Bu sebeple gerekli görülürse protetik işlemlerin öncesinde diş beyazlatma işleminin yapılması daha doğrudur.
Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı kişinin ağız bakımına ve beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Çay, kahve ve sigara gibi ürünlerin fazla tüketimi dişlerde yeniden lekelenmelere ve sararmalara sebep olmaktadır.
Diş beyazlatma işlemi için her zaman tek seans uygulamalar yeterli olmayabilir. Diş rengi, yapısı ve anatomik unsurları kişiye özeldir ve herkesin dişi aynı oranda beyazlaşmaz. Bu durumda ek seans ihtiyaçları doğabilir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yapılmadığı Durumlar Nelerdir?
Çürük ya da başka bir sebeple tedavi gereken dişlerin varlığında, öncelikle bu sorunların giderilmesi önerilmektedir. Sonuçta diş beyazlatma işlemi estetik bir uygulamadır. Var olan sağlık problemlerinin giderilmesi daha önceliklidir.
Ağız bakımı yetersiz kişilerde, diş beyazlatma işleminin tatmin edici ve kalıcı bir etkisi olmayacağından yapılması doğru değildir. Beyazlatma işlemi sonrası gösterilen özen, başarıda en büyük etkendir.
Hamilelerde ve emziren annelerde diş beyazlatma işlemleri önerilmez. Ayrıca 16 yaşından küçük çocuklarda yapılması da çok uygun değildir.
Beyazlatıcı Diş Macunları Zararlı Mıdır?
Beyazlatıcı etkisi olan diş macunlarının içeriğindeki partiküller aşındırıcı özelliktedir. Diş yüzeyindeki kiri temizlediğinde bir beyazlık etkisi yaratabilmektedir. Fakat sürekli ya da uzun süreli kullanımları önerilmez. Arada bir kullanılmaları daha doğrudur. Aksi takdirde aşındırıcı partiküller diş yüzeyine zarar verebilmektedir.. Fakat sürekli ya da uzun süreli kullanımları önerilmez. Arada bir kullanılmaları daha doğrudur. Aksi takdirde aşındırıcı partiküller diş yüzeyine zarar verebilmektedir.
Diş Beyazlatma Uygulaması
Muayene, Hazırlık, Uygulama Aşamaları
Muayene 0:37
Öncelikle hasta muayene edilir ve diş taşı varsa temizliği yapılır ve jel sürülür.
Hazırlık 0:22
Diş beyazlatma işleminden önce diş etlerine bariyer uygulanır.
Beyazlatma Uygulaması 0:16
İlaç uygulamasından sonra UV ışığı uygulamasıyla işlem sonlandırılır.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.