Diş ağrısı, dişin kendisinde ya da çevresinde ortaya çıkan hafiften şiddetliye kadar farklı düzeylerde olabilen bir ağrıdır. Gelişen ağrının nedeni farklı bir nedenden kaynaklı olabileceğinden zaman kaybedilmeden uzman bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi önemlidir.
Diş ağrısı, diş çürüğü, enfeksiyonu, diş eti hastalıkları, travma, kırık diş, iyi yapılmamış dolgu veya kanal tedavisi, eklem rahatsızlıkları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca ağız dışı problemlerden kaynaklanıp ağrının ağız içinde hissedildiği durumlarda vardır. Kalp problemleri dişlerde ve çenelerde ağrıya sebep olabilir. Sinüs problemleri üst çene dişlerinde hissedilebilir. Hormon seviyelerinin değiştiği hamilelik döneminde diş eti rahatsızlıkları daha fazla rahatsız edici olabilir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısının bir iltihaba bağlı olarak geliştiği durumlarda buz uygulaması ya da soğuk uygulaması ağrıyı azaltabilir. Karanfil yağı antiseptik ve sedatif özelliği sayesinde ağrıları hafifletmede etkili doğal bir çözümdür. Bir bardak suyun içine damlatılarak ağız çalkalanabilir ya da bir pamuğa damlatılarak pamuk ısırılabilir. Ağız gargaraları kullanılabilir. Bu durum ancak doktora gidinceye kadar kullanılabilecek geçici bir çözümdür. Var olan problem çözülmeden iltihap ve ağrı tamamen geçmez.
Diş ağrısı bazen çok basit problemler nedeniyle de oluşabilir. Gıda artıklarının diş arasında sıkışıp kalması sonucu diş etine baskı yaparak bir ağrı oluşturabilir. Dişlerin fırçalanması, diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımı sorunu kolaylıkla çözebilir. Diş etindeki hafif tahriş tuzlu su gargaraları ile azaltılabilir.
Diş ağrısının şiddetli olduğu durumlarda muhtemelen enfeksiyon dişin sinirlerine yayılmıştır. Bu durum da dişin kanal tedavisi ile sinirlerinin alınması ya da dişin çekimi düşünülebilir. Dişe veya probleme müdahale edilmeden sorundan kurtulmak mümkün değildir. Antibiyotik ve ağrı kesiciler ile ağrının baskılanması sonucu tedaviden kaçınılması sorunun ancak büyümesine neden olur.
Diş ağrılarını gidermek için dişe aspirin, alkol gibi ürünleri basmak doğru değildir. Aspirin içeriğindeki asit diş etlerinin tahriş olmasına ve ağrının artmasına sebep olabilmektedir. Aynı şekilde alkol kullanımı da fayda sağlamamaktadır.
Diş Ağrısı Neden Geceleri Artar?
Geceleri yatar pozisyonda iken kan akışının başa doğru artması sonucu, ağrı daha fazla hissedilir olmaktadır. Ağrı şiddetli ve zonklayıcı tarzda olabilmektedir. Böyle bir ağrıya sebep genelde kanal tedavisi ya da çekim gerektiren bir diş varlığıdır.
Gece diş sıkma, gıcırdatma alışkanlığı olan bireyler eklemlerinde ve çiğneme kaslarında ağrı ve gerginlik hissi yaşayarak uyanabilirler. Bu durum genelde emosyonel stres ya da kapanış problemleri sebepli olabilmektedir. Kişiye rahatlaması ve dişlerin zarar görmesini engellemek için gece plağı uygulanabilir. Bazı durumlarda botoks uygulamalarından faydalanılabilinir.
Besin sıkışması sebebiyle gece diş ağrısı yaşamamak için yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması tavsiye edilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Ağrısı
Bebeklerin süt dişlerini çıkarma dönemi uzun sürdüğünden zaman zaman ağrı yaşayabilmektedirler. Bu ağrı fizyolojik ve genelde çok şiddetli olmamasına rağmen bebeği rahatsız edebilmektedir. Uykusuzluk, emme isteğinde azalma, iştahın kesilmesi, salya artışı, ısırma isteğinin artması, ateş ve diş etlerinde şişme problemleri yaşanabilmektedir. Bu durumda olası başka nedenlerin eliminasyonunun sağlanması için doktora götürülmeleri fayda sağlar. Sorunun kaynağının diş çıkarmadan kaynaklı olduğu düşünülürse, diş etlerine masaj yapılması ve bunun için jellerden faydalanılması iyi olabilir. Çocuklarda diş ağrılarının çoğunlukla sebebi diş çürükleridir. Abur cubur tüketiminin fazla olması ve yeterli ağız bakımının yapılmaması bu duruma sebep olabilmektedir. Süt dişlerindeki mine kalınlığının az olması çürüğün hızlıca diğer dokulara yayılmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Zaman kaybedilmeden diş hekimine gidilmesi tavsiye edilir.