Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla All On Four İmplant tedavisi hakkında bilgi alın.
All On Four İmplant
All On Four İmplant Tedavisi, Doredent İstanbul
Dişsiz ya da mevcut dişlerin çekilmesi gerektiği ve çene kemiğinin fazla sayıda implant yerleştirmeye elverişli olmadığı durumlarda, kemik tozu uygulamaları ya da komplike cerrahi işlemler uygulanarak önce kemik elde edilip, sonrasında implant tedavileri uygulanabilmektedir. Fakat bu cerrahilerin iyileşme süresi uzun olduğundan, hasta bu süreç içerisinde dişsiz kalabilmekte ve bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir.
Çene kemiğinin fazla eridiği durumlarda, hasta ileri cerrahilere sıcak bakmıyor ve hızlı bir şekilde sabit protez yapılmasını istiyorsa all on four tedavileri uygulanabilmektedir. Bu tedaviler sayesinde üst çeneye 6 adet, alt çeneye 4 adet implant sabit protez yapımı için yeterli olabilmektedir. Böylece hastalara komplike cerrahiler uygulanmadan, aynı gün içinde geçici sabit protez uygulanabilmektedir. Yaklaşık 2-3 ay gibi bir süre beklendikten sonra geçici protezler çıkarılarak yerine kalıcı sabit protezler yapılabilmektedir.
All on four tekniği yeni bir teknik değildir. 20 yıldan beri kullanılan ve üzerine çalışmaların yapıldığı, bilimsel olarak kanıtlanmış bir tekniktir. Bu teknik sayesinde anatomik oluşumlardan kaçınmak amacıyla açılı implantların kullanımı da bir sıkıntı doğurmamaktadır. Hatta çoğunlukla arka bölgelerde eğimli, ön bölgelerde dik şekilde uygulanan implantlardan faydalanılmaktadır.
All On Four Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Her tedavi öncesinde olduğu gibi hastanın sistemik durumu, klinik ve radyolojik muayenesi, hastanın beklentileri değerlendirilir ve kişiye özel olarak bir tedavi planı hazırlanır. All on four tekniğine karar verildiyse, implant yerleştirmenin düşünüldüğü alanların tam tespiti için 3 boyutlu görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. İmplant yerleşim bölgelerine, implant boyutu ve açısına karar verildikten sonra, ilk iş hastadan ölçü alınır ve hastanın geçici protezleri yapılır.
Lokal anestezi uygulanarak hastanın eğer çekilmesi gereken dişleri varsa onlar çekilir ve ardından implantları yerleştirilir. İmplantlar yerleştirildikten sonra, hastadan yeni ölçü alınır ve geçici protezler yeni yapılan implantlara uyumlandırılarak sabitlenir.
İmplantlar ve geçici protezler uygulandıktan sonra, hastaya birtakım ilaçlar reçete edilir ve onları düzenli kullanması istenir. Birkaç gün boyunca çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınması tavsiye edilir. Bu süre zarfında çok sert yiyeceklerin kullanılmaması önemlidir. Çünkü yeni yapılan implantlara fazla yük gelmesi tedavinin başarısını düşürebilmektedir. Her zaman olduğu gibi bu süre zarfında ağız bakımına gerektiği özen gösterilmeli ve kontrollere zamanında gidilmelidir.
All on four tekniğinin en büyük avantajı, hastaya aynı gün içerisinde sabit protez yapılabilme imkanı sunmasıdır. Böylece kaybolan fonksiyon ve estetik yerine getirilerek hastanın memnuniyeti artmaktadır.
All On Four Tedavisi Kimlere Uygulanır?
All on four tedavisi, sistemik olarak implant yapımına engel bir durumu olmayan, üst çenede 6, alt çenede en az 4 implant yapılacak yeterli kemiği bulunan dişsiz ya da dişsiz kalmaya yakın bireylere uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapıldığı gün geçici sabit protezlerine kavuşan hastaların bir süre yumuşak gıdalarla beslenmesi tavsiye edilir. Hastalar yaklaşık 3 ay sonra kalıcı sabit protezlerine kavuşur ve her zamanki beslenme düzenine dönebilirler.
All On Four Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
All on four tedavisinin en büyük avantajı, hastanın aynı gün içinde implantlarının yapılıp geçici de olsa sabit protezlere kavuşmasıdır. İleri cerrahi teknikler gerektirmeden implantların yapılabilmesi bir diğer avantajıdır. Sabit protez yapımına imkan sağlaması hareketli protez kullanamayan hastalar için çok iyi bir alternatif sunar. Yapılan sabit protezler damak bölgesine uzanmadığından hastanın protezleri tolere etme kapasitesi daha yüksektir. Temizlik ve bakım çok kolaydır. Estetik bir gülüş sağlanabilir. Sabit protezlere sahip olmak özgüveni ve memnuniyeti arttırmaktadır.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.