Skip to main content
search

Porselen Kaplama

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Porselen Kaplama tedavisi hakkında bilgi alın.

Porselen Diş Kaplama

Porselen kaplamalar sayesinde kişiye kaybettiği fonksiyon ve estetik geri kazandırılabilir. Porselen materyali doğal diş rengini iyi bir şekilde taklit edebilmektedir. Ayrıca biyouyumlu olması ağız ortamında hasta bakımına bağlı olarak uzun yıllar boyunca sorunsuz kalabilmelerini sağlar.

Porselen materyali metal destekli olarak kesilmiş dişlerde ve implantlarda, lamine uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok materyale göre fiyatlarının daha makul olması sayesinde de diş hekimliğinde en sık kullanılan materyal haline gelmişlerdir.

Porselen Diş Kaplama Neden Yapılır?

Porselen diş kaplama, temel olarak çürük ya da kırık nedeniyle madde kaybına uğramış dişlerin korunması amacıyla yapılmaktadır. Porselen kaplamalar, diş eksikliği olan ve implant yapılmayan durumlarda köprü protezi yapımında da kullanılırlar. Böylece kişiye kaybettiği estetik ve fonksiyon geri kazandırılabilir.

İmplant üstü protez yapımında, aşınmış dişlerin yeniden şekillendirilmesinde, dişler arası renk uyumsuzluklarının giderilmesinde porselen diş kaplama yapılabilmektedir.

Porselen diş kaplamalar, ön bölge dişlerinde beğenilmeyen boyut ve şeklin düzeltilmesinde doğal ve estetik bir gülüş tasarımı oluşturmada kullanılabilmektedirler.

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Tedavi kararı öncesinde her hasta klinik ve radyolojik olarak değerlendirilir. Tedavi planı dişlerin durumu ve hasta beklentileri doğrultusunda hazırlanır. Porselen diş kaplama yapılacak dişler belirlendikten sonra, lokal anestezi altında dişlerin yüzeylerinde aşındırmalar yapılarak diş yüzeyleri kaplama için hazırlanır. Sonrasında dişlerin ölçüsü alınarak ölçüler kaplama yapımı için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar işlemleri sırasında hastanın hassasiyetlerini önlemek, aşındırılmış dişleri korumak ve estetik nedenlerle geçici kaplama dişler hazırlanır. Bu geçici dişler aşındırılmış dişlere uygulanır ve hastaya prova randevusu verilir.

Laboratuvarda hazırlanan porselen kaplamalar kliniğe gelince hasta çağrılır ve ağız içinde denenerek gerekli düzenlemeler yapılır. Porselen kaplamaların diş ve dişetiyle uyumu aynı zamanda estetiği değerlendirilir. Hastanın görüş ve düşünceleri alınarak süreç bir süre daha devam edebilir. Hekim ve hasta için tüm düzenlemeler bittikten sonra, porselen kaplamalar kalıcı olarak dişlere yapıştırılır. Kaplamalar yapıştırıldıktan bir süre sonra hasta tekrar kontrole çağrılır. Kaplamaların uyumu tekrar değerlendirilir ve ısırma kontrolleri yapılır.

Porselen Diş Kaplama Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Porselen diş kaplama yapıldıktan sonra en fazla bir hafta hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu durum oldukça doğaldır ve ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Bunun dışında kişiler hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilir, işlerine dönebilirler.

Hastadan ilk bir hafta çok sıcak ya da çok soğuk şeyler tüketmemesi istenir. Sert ve yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır. Genel görüş olarak porselen kaplamaların ömrü yaklaşık 10 yıl denilmektedir. Kişi ağız bakımına ne kadar özen gösterirse porselen kaplamaların da o oranda ömrü uzamaktadır.

Porselen Diş Kaplama Fiyatları Neye Göre Değişir?

Porselen diş kaplama fiyatları, kaç dişe uygulanacağına, kaplama yapılacak dişlerin dolgu ya da kanal tedavisi ihtiyacı olup olmadığına, kullanılacak porselen çeşidine ( tam seramik ya da metal destekli porselen), porselen materyalinin kalitesine, çalışılan laboratuvarın ücret tarifesine, nerede kullanılacağına (normal diş üzeri ya da implant üstü olarak), uygulayacak hekimin tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.