Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Süt Dişi Çekimi tedavisi hakkında bilgi alın.
Süt Dişi Çekimi
Süt Dişi Çekimi, Doredent İstanbul
Süt dişleri 6-8 yaşları arasında değişmeye başlar. Alttan gelen kalıcı dişin süt dişinin kökünü eritmesiyle beraber süt dişi sallanır. Bu sallanmanın etkisiyle süt dişi kendiliğinden düşebilir. Eğer süt dişi sallanmaz ve kalıcı diş farklı bir yerden ağızda belirirse, o zaman süt dişinin çekilmesi gerekir.
Bazen de kalıcı dişin sürme zamanı gelmesine rağmen, kalıcı diş ağız içinde görülmeyebilir. O zamanda radyolojik olarak kalıcı dişin varlığı, sürme zamanı ve doğrultusu incelenmelidir. Süt dişlerinin yerlerini kalıcı dişlerine bırakması 12-13 yaşına kadar devam eder. Bu süreç içerisinde 6 ayda bir diş hekimine görünmek oldukça önemlidir.
Diş hekimliğinde, düşme zamanı gelen süt dişlerinin çekimi dışındaki çekim işlemi en son tercihimizdir. Çürüyen dişler, öncelikle dolgu ya da kanal tedavisi yapılarak ağız içinde tutulmaya çalışılır. Eğer dişin tedavisi mümkün hale gelmezse, ancak o zaman dişin çekimi düşünülebilir. Bu durum süt dişleri içinde geçerlidir.
Süt dişi çekimi için, öncelikle dişi uyuşturmak amaçlı lokal anestezi uygulanır. Belirli bir süre beklendikten sonra diş ağrısız ve acısız bir şekilde süt dişlerine özel el aletleri ile çekilebilir. Süt dişlerinin köklerinin kısa olması çekim sırasında hekimi zorlamaz ve çoğunlukla çok basittir. Diş çekiminden sonra çekim alanına konulan pamuk tampon 20 dakika kadar ısırılmalıdır. Anestezinin etkisi geçene kadar, çocuğun dudağını yanağını ısırmaması için yemek yememesi tavsiye edilir. İlk birkaç gün kanama kontrolü amaçlı, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bu süreç içerisinde ağız bakımına gerekli özen gösterilmelidir. Dişler her gün en az 2 defa fırçalanmalıdır.
Süt dişi düşme zamanı gelmeden çekilmek durumunda kalınmışsa, diş boşluğunun korunması amacıyla sabit ya da hareketli yer tutucu dediğimiz uygulamalara ihtiyaç duyulur. Çünkü çekilen diş boşluğunu kapatmak için daha önce sürmüş kalıcı dişler boşluğa doğru kayar ve o bölgeye gelecek dişlerin yerinden çalmaya başlarlar. Bu durumda başlı başına ortodontik problemlere zemin hazırlar.
Süt dişi çekim fiyatları, oluşabilecek komplikasyon oranının düşük olması, kalıcı dişlere nazaran çok daha kolay ve hızlı gerçekleşebilmesi sebebiyle çok daha ekonomiktir. Yeter ki çocuk doktoru ile uyumlu olsun. Çünkü bazen, bazı çocuklarda herhangi bir diş işlemini yapmak mümkün olamamakta ve sedasyon ya da genel anestezi gibi ek prosedürler uygulanması gerekebilmektedir. Böyle bir durumda diş çekim işlemine hastane şartları da etkilendiğinden fiyat yükselmektedir.
Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz
1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.
2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.
2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.