Skip to main content
search

Derin Kapanış Tedavisi (Deep Bite)

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla Derin Kapanış Tedavisi (Deep Bite Tedavisi) hakkında bilgi alın.

Derin Kapanış Tedavisi (Deep Bite Tedavisi)

Hastalar ve çevreleri tarafından sıklıkla fark edilen bu durum büyüme gelişim döneminde tedavi edilmediğinde alt çene gelişiminin geri kalmasına, ilerleyen yaşlarda ise estetik ve psikolojik problemlere sebep olabilmektedir. Büyüme gelişim döneminde fonksiyonel ya da sabit birtakım apareyler kullanılarak kolaylıkla tedavi edilebilen bu ortodontik problem, ilerleyen yaş ile tedavisi güç olmakta, ortognatik cerrahi ya da kamuflaj tedavine ihtiyacı arttırmaktadır.

Derin kapanış problemlerine doğuştan gelen anomaliler, erken dönem diş kayıpları, fazla diş bulunması, genetik faktörler, diş eti hastalıkları, travmalar ya da bazı kötü alışkanlıklar sebep olabilmektedir. Problemlerin kökenini bilmek çözümü için oldukça önemlidir. Bu da ancak detaylı klinik ve radyolojik ortodonti muayenesi sonrası belli olabilmektedir. Derin kapanış vakalarında alanında uzman bilgili ve tecrübeli bir ortodonti uzmanından destek alınması şarttır.

Derin Kapanış Tedavisi Nasıl Yapılır?

Derin kapanış tedavisi problemin şiddetine ve hastanın büyüme gelişim dönemine göre yapılmaktadır. Büyüme gelişim döneminde bulunan bir hastada üst çene ileriliği mevcutsa ağız dışı aygıtlardan destek alınabilmektedir. Eğer hastanın alt çenesinde gerilik mevcutsa alt çeneyi öne konumlandıran ağız içi hareketli apareyler tercih edilebilmektedir. Bazı durumlarda tel tedavileri ile birlikte sabit ağız içi aygıt kullanımı söz konusu haline gelebilir. Her hastanın tedavi planı kendine özgü hazırlandığından detaylı muayene, sorunların listelenmesi ve ihtiyaçların belirlenerek ona uygun bir tedavi sunulması çok önemlidir.

Erişkin bireylerde bulunan derin kapanış tedavilerinde, daha çok kamuflaj tedavileri, şeffaf plak tedavileri ve ortognatik cerrahi operasyonlardan destek almak düşünülebilmektedir. Bazı durumlarda kemik içi ankraj yöntemlerinden biri olan mini vidalardan yararlanılabilmektedir.

Kişiye özel tedavi planının belirlenmesinde şüphesiz en etkili kişi ortodonti uzmanıdır. Etkili bir tedavi planının en büyük yardımcısı da hastanın tedaviye tam katılım sağlamasıdır. Hastanın katılım göstermediği hiçbir tedavide tam olarak başarıdan söz edilemez. Bu süreçte doktorunuzun uyarılarına dikkat etmeniz çok önemlidir.

Derin Kapanış Tedavi Süresi

Hastaların en merak ettiği konulardan biri de ortodontik tedavisinin ne kadar süreceğidir. Maalesef bu konuda net bir süre vermek biz ortodontistler için bile imkansızdır. Ancak kişiye özel olarak doktoru tarafından belli bir aralık söylenebilir.

Derin kapanış tedavi süresi problemin şiddetine, tedavi yöntemine, kullanılan materyallere, tedavi planına, hastanın randevularına katılımına, diş hareket hızına bağlı olarak birçok değişkenden etkilenmektedir.

Derin kapanış tedavileri genelde orta ya da ağır diyebileceğimiz zorlukta tedavilerdir. Çoğunlukla 1,5 yıl üzerinde bir zaman gerektirirler.

Derin Kapanış Tedavisinde Şeffaf Plaklar Kullanılabilir Mi?

Şeffaf plak tedavileri ortodontik anomalilerin çoğunun tedavisinde kullanılabilmektedir. Derin kapanış tedavileri de bunlardan biridir. Bu demek değildir ki her derin kapanışa sahip hasta şeffaf plaklarla tedavi edilebilir. Burada ayrımı yapacak kişi ortodonti uzmanıdır. Her hasta ve tedavi birbirinden faklıdır ve ortodonti uzmanı tarafından klinik ve radyolojik değerlendirme sonucu en doğru tedavi stratejisi belirlenebilir.

Yapılan birçok çalışma derin kapanışın şeffaf plaklarla da etkili düzeltilebildiğini göstermiştir. Bazı kompleks vakalarda ortodontistiniz diş tellerini önerebilmektedir. Bazı durumlarda da şeffaf plaklarla beraber kemik içi ankraj yöntemleri kullanılabilmektedir. Bunun içinde çoğunlukla mini vidalar tercih edilir.

deep bite

Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ortodontist Merve Özkan Akagündüz
Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.