Herkesin dişleri ile ilgili en büyük hayali hiç şüphesiz bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmaktır. Bazen doğal diş renginin sarı tonlarda olması, bazen de çay, kahve, sigara gibi faktörler sebebiyle diş renginin sararması ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması bile çoğu zaman bizi yeterince memnun etmez.
Dişlerin yapısına zarar vermeden diş renginin açılmasını sağlamak için en güvenilir yöntem, diş beyazlatma işleminin bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmesidir. Dişlerde meydana gelen sararmaları gidermek ya da doğal diş renginin açılmasını sağlamak için ‘diş beyazlatma (bleaching)’ işlemi yapılmaktadır.
Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce, eğer ihtiyaç varsa diş taşı temizliği ve polisaj işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu işlem beyazlatma işleminden farklı bir uygulamadır. Diş taşı temizliği ve polisaj işlemi ile diş yüzeyinde bulunan eklentiler ve dışsal renkleşmeler giderilmekte ve dişin doğal rengi ortaya çıkmaktadır.
Diş beyazlatma işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. İlki klinik ortamında hekim tarafından gerçekleştirilen ofis tipi beyazlatma işlemidir. Bu işlem ile bir saat gibi kısa bir sürede dişlerde 2-3 tona kadar bir açılma meydana gelebilmektedir. İkincisi ise, hastadan alınan ölçüler yardımıyla hazırlanan bir plak sayesinde ofis tipine nazaran daha düşük etkinliğe sahip bir beyazlatma ajanının ev ortamında hastanın kendisi tarafından uygulanması ile gerçekleşen ev tipi beyazlatma işlemidir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma işlemi tüm beyazlatma yöntemleri arasında en etkili olanıdır. Kullanılan ajan klinik ortamında, diş etleri izole edilerek uygulanabildiği için, daha yüksek dozda etkinliğe sahip olabilmektedir. Böylece beyazlatma işlemi hem hızlı hem de kalıcılığı yüksek bir sonuç vermektedir.
Ofis tipi beyazlatma işlemi öncesinde hastanın doğal diş renginin tespiti yapılmaktadır. Bunun için bir skala ya da fotoğraflardan destek alınabilir. Daha sonra diş etleri beyazlatma ajanından etkilenmesin diye bir bariyer yardımı ile kapatılır ve beyazlatma işlemine geçilir. Yaklaşık 20 dakika sonra beyazlatma ajanı diş üzerinden temizlenir, yıkanır ve kurutulur. Daha sonra ikinci kez beyazlatma ajanı uygulanır. İhtiyaca göre aynı seans içinde üçüncü kez de beyazlatma ajanı uygulanabilmektedir. İşlem bitirildiğinde bir süre hassasiyet olması doğaldır. Bu süre içerisinde hastalarımıza hassasiyet giderici diş macunları önermekteyiz.
Beyazlatma işleminin kalıcılığının arttırılması için işlem sonrası hastalarımızdan takip eden günlerde çay, kahve, sigara ve şalgam gibi renklendirici gıdalardan uzak durması istenmektedir.
Ev Tipi Beyazlatma
Ev tipi beyazlatma işlemi için öncelikle hastadan ölçü alınır ve hastaya özel bir plak hazırlanır. Hazırlanan plak hastada denenir ve herhangi bir uyumsuzluk yoksa hastamıza ev tipi beyazlatma ajanı ile birlikte teslim edilir. Ev tipi beyazlatma ajanının beyazlatıcı etkinliği evde kullanıma uygun tutulduğu için, ofis tipine nazaran daha sınırlıdır. Hasta beyazlatma ajanını plak içerisine uygulayarak ve plağı dişlerine takarak doktorunun talimatlarına göre belirli sürelerde kullanmaktadır. Haftalık diş hekimi kontrolleri ile beyazlatma işleminin etkinliği değerlendirilmektedir.
Ev tipi beyazlatma işlemi daha çok ofis tipi beyazlatma işlemini desteklemek ve kalıcılığını arttırmak için yapılsa da, bazı hasta gruplarında daha uygun bulunmaktadır. Hasta için en uygun yönteme diş hekimi muayene sonrası karar verebilmektedir.