Skip to main content
search

Genel sağlık üzerine birçok zararı bulunan sigaranın, ağız ve diş sağlığı açısından da pek çok olumsuz yanı bulunmaktadır. Sigaranın içinde bulunan nikotin dişlerde renk değişikliklerine ve lekelenmelere neden olduğu gibi ağız kokusu ve çevre yumuşak dokulara da zarar vermektedir.

Sigaranın ağız ve diş sağlığına olan olumsuz etkileri kısaca;

-Dişlerde lekelenmeler

-Diş taşı oluşumu ve diş eti problemleri

-Kemik kaybı

-Ağız kokusu

-Ağız kanseri riski

-Diş implantları ve protetik tedavilerde başarısızlık olarak sayılabilmektedir.

Sigara kullanan bireylerde diş taşı oluşma olasılığı kullanmayan bireylere göre daha fazladır. Dişler üzerinde biriken diş taşları temizlenmediği takdirde, birikerek zamanla dişin çevresindeki kemik dokuda kayıplara neden olmaktadır. Dişe destek kemik doku kaybı, dişlerde estetik problemlere, dişlerin zamanla sallanmasına hatta sallanarak düşmelerine neden olabilmektedir. Ayrıca sigara içinde bulunan kimyasal maddeler, diş etlerinde tahrişe, kan dolaşımında azalmaya, diş etlerinde çekilmelere sebep olmaktadır.

Sigara kullanan bireylerde sigaranın dumanı ağız içi dokulara yerleşerek ağız kokusuna sebep olmaktadır. Bu durum kişilerin sosyal yaşamlarında ve iş hayatlarında sorunlar yaratabilmektedir. Ağız kokusu, kişinin insanlarla rahat iletişim kurmasını engelleyerek kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Sigara kullanan bireylerde tükürük akış hızı azalma eğilimi gösterir. Bunun sonucunda ağız kuruluğu oluşmaktadır. Dişlerin tükürük ile yeterince yıkanmaması ağız içi problemlerin artarak çoğalmasına neden olur.

Sigara kullanan bireylerde, sigara kullanmayan bireylere nazaran ağız kanseri görülme ihtimali artmaktadır. Sigaranın içinde bulunan kanserojen maddeler ağız, dil, dudak ve boğazda kanser oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Bunun dışında solunum yolu rahatsızlıklarından korunmak, kalp krizi geçirme olasılığını düşürmek ya da tedavisi süren rahatsızlıkların tedavi başarısını arttırmak amacıyla sigarayı bırakmak en doğru hareket olacaktır.

Sigara kullanan bireylerde uygulanan implant ve protetik tedavilerin başarısı da daha düşük olmaktadır. Bunun sebebi, sigaranın kan akış hızını azaltması sonucu bölgenin iyileşme hızını yavaşlatması ve bu durumdan kemik iyileşmesinin olumsuz etkilenmesi ve çevre dokularda yarattığı genel tahribattır. Ağız ve diş sağlığı dışında genel sağlığınızı da düşünüyorsanız mutlaka sigarayı bırakmalısınız. Düzenli diş fırçalama ve diş hekimi kontrolleri ile diş sağlığınızı korumak sizin elinizde.

Merve Özkan Akagündüz

2024 yılından bu yana kurucusu olduğum Özel Dore Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde Uzm. Diş Hekimi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Erişkin ortodontisi, erken dönem ortodontik apareyler, şeffaf plaklar ile tedaviler ve ortognatik cerrahi özel ilgi alanımdır. Türk Ortodonti Derneği’ne üyeliğim bulunmaktadır.

Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.