Skip to main content
search

20’lik Diş Çekimi

Uzman Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla 20’lik diş çekimi hakkında bilgi alın.

Yirmilik dişlerde çıkamamalarından kaynaklı ağrı, temizlenme güçlükleri sebebiyle çürük oluşumu, apse oluşumu gibi rahatsızlıklara sık rastlanmaktadır. Bu gibi sorunlar nedeniyle yirmilik dişlerin çekimi gerekebilmektedir. Yirmilik dişlerin tam olarak ağız içinde görünmediği gömülü ya da yarı gömülü olarak adlandırılan durumlarla karşılaşılma ihtimali yüksektir. Bu gibi durumlarda dişlerin çekimini güçleştirebilmektedir. Diş çekimi için cerrahi birtakım operasyonlara ihtiyaç duyulabilmektedir.

Yirmilik dişler, çenenin en arkasında, ulaşılması ve temizlenmesi güç olan bir bölgede bulunduklarından ağız hijyeni iyi olan bireylerde dahi sorunlar yaşanabilmektedir. Gömülü kaldıkları durumlarda diş ağrısı, baş ağrısı, lenf bezi şişmesi, ağız kokusu, komşu dişlerde sorunlara sebep olabilmektedirler. Bu nedenle çıkmaya başladıkları dönem itibariyle düzenli bir şekilde diş hekimine görünmekte fayda vardır.

Her Yirmilik Diş Çekilmeli Midir?

Yirmilik dişler çekilmeleri için herhangi bir sebep yoksa ağız içinde bırakılabilirler. Nadirde olsa bazı kişiler yirmi yaş dişlerini çiğnemede etkin bir şekilde kullanabilmektedir. Yani her yirmi yaş dişi çekilmelidir diye bir kaide yoktur. Gömülü olduğu halde çekim gerektirmeyen yirmi yaş dişleri ile de karşılaşmaktayız. Kemik ile izole, herhangi bir kistik yapının izlenmediği, anatomik oluşumlara yakın yirmilik dişler ağız içinde bırakılıp belli aralıklarla takip edilebilirler. Bunun kararını ancak diş hekimleri klinik ve radyolojik muayene sonrası verebilmektedir.

Ağız içinde herhangi bir sorun yaratmamalarına rağmen, ortodontik sebeplerden ötürü diş hareketlerine alan açmak için yirmi yaş dişi çekimleri düşünülebilmektedir. Kişi ortodontik tedavi görmeyi düşünüyorsa, yirmi yaş dişini sorun çıkartmadığı halde çektirmeden önce bir ortodonti uzmanına danışması daha sağlıklı olur.

Gömülü ya da yarı gömülü yirmi yaş dişleri ağız kokusuna, diş çürüklerine, komşu dişlerde hasara ve diş eti dokusunda iltihaplanmalara sebep oluyorsa çekilmeleri gerekir. Bu dişlerin çekim şekli, gömülülük türüne, dişin ne kadarının ağız içinde göründüğüne, kemik içindeki açısına bağlı olarak değişmektedir.

Yirmilik Dişler Nasıl Çekilir?

Yirmilik dişin nasıl çekileceğine röntgen görüntüleri değerlendirilerek karar verilir. Dişin çıkma açısı normal ve ağız içerisinde görünüyorsa, diğer diş çekimleriyle aynı şekilde çekilebilirler. Böyle bir durumda cerrahi operasyona gerek duyulmaz. İlgili bölge öncelikle lokal anestezi ile uyuşturulur ve dişin çekimi normal bir şekilde gerçekleştirilir.

Yirmilik dişin gömülü ya da yarı gömülü olduğu durumlarda ise cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur. İşlem lokal anestezi ile başlar. Uyuşukluk sağlandıktan sonra, yumuşak doku retansiyonu varsa bir kesi atılır ve diş açığa çıkarılır. Kemik retansiyonu da varsa dişin çıkarılmasına engel olan kısımlar su soğutması altında döner alet kullanılarak kaldırılır. Bazı durumlarda dişin kuron ve kökleri parçalara ayrılır. Böylece diş parça parça çıkarılır. İşlem bitiminde yumuşak doku birleştirilerek dikiş atılır. Hastaya ağrı kesici ve gerekli görülürse antibiyotik reçete edilir. Bir hafta sonrasına kontrol randevusuna çağrılır. Dikkat etmesi gerekenler konusunda hasta uyarılarak klinikten uğurlanır.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmilik diş çekimi sonrası belli bir süre yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Pamuk tampon ısırtıldıysa ilk yarım saat ağızda tutulmasına dikkat edilmelidir. Hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir ve bu normaldir. Kanın tükürülmemesi bölgenin enfeksiyon riskini arttırmamak için önemlidir. Lokal anestezinin etkisinin geçmesiyle şiddetli ağrılar oluşabileceğinden öncesinde ağrı kesici almak faydalı olabilmektedir. İşlem bitiminde konu hakkında doktorunuz size uyarılarda bulunacaktır.

Çekim yapılan bölgenin yemek yerken bir süre kullanılmaması daha iyi olur. Herhangi bir aletle ya da elle çekim boşluğu kurcalanmamalıdır. İlk gün sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Şişlik oluşumunu azaltmak amacıyla buz kompresinden faydalanılabilir. Antibiyotik reçete edildiyse düzenli kullanımına dikkat edilmelidir.

Uzm. Dt. Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ortodontist Merve Özkan Akagündüz
Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Hemen bize yazıp tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.