Skip to main content
search

Şeffaf Plak Tedavisi

Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Merve Özkan Akagündüz‘ün anlatımıyla şeffaf plak tedavisi hakkında bilgi alın.

Merve Özkan Akagündüz

Şeffaf Plak Tedavi Fiyatları

Özel Dore Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak, şeffaf plak markalarından ClearCorrect, Orthero ve Invisalign ile çalışıyoruz. Aşağıdaki tabloda her üç markanın da fiyat skalasına yer verilmiştir.  

Şeffaf plak tedavilerinde, tedavi başlangıcında toplam tutarın %50’si peşin olarak alınmakta ve kalan tutar 2 taksitle ödenebilmektedir. Örneğin 40.000TL tutarında bir tedavi için; 20.000TL ilk ödeme, takip eden aylarda ise 10.000TL + 10.000TL şeklinde ödeme yapılabilmektedir. Kredi kartı geçerlidir.

Şeffaf plak tedavileri minumum 40.000TL‘den başlar ve maksimum en ağır şiddetli ve uzun sürecek tedaviler için 65.000TL‘ye kadar çıkabilir. Fiyatı değiştiren etken ihtiyaç olan plak sayısı ve probleminizin şiddetidir.

Tedavi planlaması hasta ile de paylaşılarak ortak bir karara bağlanır ve plakların üretim aşamasına geçilir. 3D dijital printer yardımı ile plaklar üretilir ve hekime gönderilir. Süreç şeffaf plak tedavisinde dişlerin hareketine yardımcı olacak ataşmanların uygulanması ve plakların hastaya teslimi ile başlar. Ataşmanlar diş renginde ki dolgu malzemesinden dişlerin dış yüzeyine uygulanır ve tedavi bitiminde kaldırılırlar.

Şeffaf plaklar, neredeyse görünmez bir ortodontik tedavi imkanı sağladıkları için özellikle estetiğe önem veren kişiler tarafından popüler hale gelmiştir. Esnek ve pürüzsüz olmaları kullanım kolaylığı sağlar ve hasta konforunu arttırır. Geleneksel tedavilerde yaşanan tel batma, ağız içinde yara yapma gibi problemler yaşanmaz. Takılıp çıkarılabilmesi ağız hijyeninin idamesini kolaylaştırır. Şeffaf plak tedavisi gören kişiler neyi nasıl yemek istiyorlarsa alışkanlıklarında bir değişiklik yapmak zorunda değildirler. Ayrıca plakların temizliği de oldukça kolaydır. Akan suyun altında diş fırçası ve sıvı el sabunu yardımı ile temizlik yeterlidir.

Şeffaf plak kullanım süreleri kişiye özel olarak hazırlanan plan dahilinde değişkenlik gösterir. Ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında diyebiliriz. Bu süreler ortodontik problemin şiddetine, hastanın yaşına ve uyumuna bağlıdır. Plakların günde en az 20-22 saat takılması önerilir. Bu süre yemek yeme ve diş fırçalama esnası dışında nerdeyse tüm gün anlamına gelir. Her plak hekimin tavsiyesine göre bir ya da iki hafta süreyle kullanılır. Sonrasında bir sonraki plağa geçilerek süreç takip edilir. Tedavinin başarısında plakların önerilen sürelerde kullanımı çok önemlidir.

Şeffaf plak tedavisi, hastanın katılımına direk bağlı olduğundan bu konuda düzen ve disipline sahip olmayan bireyler için uygun değildir. Hafif ve orta dereceli diş çapraşıklıklarının çoğunluğu geleneksel yöntemlere nazaran şeffaf plaklar ile daha kısa sürede tedavi edilebilir. Alt ya da üst çenede iskeletsel problemi olup gelişim çağında olan çocuklarda problemin tipi ve şiddetine göre genellikle farklı tedavi seçenekleri düşünülür. Şeffaf plaklar önerilmez.

Şeffaf plak tedavisi görmek isteyen bireyler öncelikle bir ortodonti uzmanına muayene olmalı ve tedavi uygunluğu değerlendirilmelidir. Tedavi öncesinde ağız hijyeni maksimum seviyede ve diğer tüm diş tedavilerinin bitmiş olması gerekmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şeffaf plakların üzerinde hangi çeneye ve kaçıncı plak olduğuna dair harf ve rakamlar vardır. Doğru çeneye doğru plağı yerleştirmeye çalıştığınızdan emin olunuz.

Şeffaf plakları takarken öncelikle ön dişleriniz üzerine yerleştirin daha sonra önden arkaya doğru giderek hafif bir basınç uygulayın. Plaklarınızı dişlerinizi ısırarak yerleştirmeyin. Plaklar takıldıktan sonra doktorunuz tarafından verilen çiğneme apareyi (chewy) tüm dişlerce ısırılarak plakların iyi yerleştiğinden emin olunabilir.

Şeffaf plakları çıkarırken öncelikle arka dişlerinizden daha sonra ön dişlerinizden uzaklaştırma yönünde kuvvet uygulayın. Doktorunuz çıkarma aparatı verdi ise onu kullanabilirsiniz. Keskin veya sivri bir nesne kullanmaktan kaçının.

Şeffaf plakların yemek yeme ve diş fırçalama dışında günde yaklaşık 20-22 saat kullanılması gerekir. Aksi takdirde tedaviyle ilgili aksaklıklar meydana gelebilir.

Şeffaf plaklar ağız içindeyse su dışında herhangi bir şey yenilip içilmemesinde fayda vardır. Özellikle sıcak içecekler plağın formunu bozup etkinliğinin yitirilmesine sebep olabilir.

Şeffaf plaklar çıkarıldığında mutlaka kutusuna konulmalıdır. Böylece kırılma, kaybolma gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Peçeteye sarıp masanın üzerinde bıraktığınız plağın çöpe gitme ihtimali çok yüksektir. Dikkat ediniz.

Şeffaf plağınızı kaybederseniz bir önceki plağı takabilirsiniz. Bu sizi dişlerin eski haline dönme ihtimalinden koruyacaktır.

Şeffaf plaklar kutuya konulurken üst üste değil, iç içe geçecek şekilde yan yana konulmalıdır.

Yemek yedikten sonra dişlerin fırçalanması plakların renklenme ve koku yapma olasılığını azaltır. Diş fırçalamak mümkün değilse bile, en azından ağız su ile çalkalanmalıdır. Plaklarda oda sıcaklığında akan musluk suyu altında sıvı el sabunu yardımı ile temizlenebilir. Haftada bir veya iki kez sirkeli su içinde ya da temizleyici tablet içerisinde bekletilebilir.

Şeffaf plakların renklenmesi, her biri en fazla 2 hafta kullanıldığı için çok büyük sorun yaratmayabilir. Yine de dişlerin bu süreç boyunca sarı görünmesini istemiyorsak sigara tüketimini azaltmakta fayda var.

Şeffaf plakların kullanım süresi bitse dahi poşetinde muhafaza etmek gerekir. Bazen birkaç plak öncesine geçmemiz gereken durumlarla karşılaşabiliyoruz.

Şeffaf plak tedaviniz için dişlerin üzerine yapılan bizim ataşman dediğimiz çıkıntılarda düşme yaşanması durumunda konu ile ilgili zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi veriniz.

Şeffaf plak değişimlerinin özellikle ilk günleri çiğneme apareyi ile egzersiz yapmak diş hareketlerine yardımcı olur.

Size tavsiyemiz doktorunuzun söylediklerine harfiyen uymanız, tedaviniz süresince dikkatli ve özenli olmanızdır.

Şeffaf Plaklar Neredeyse Görünmezdir

Sıkça Sorulan Sorular

Şeffaf Plaklar Konuşmamı Etkiler Mi?

Şeffaf plaklar yüksek teknoloji kullanılarak kişiye özel üretilirler. Dişlerin ağız içinde görülen tüm yüzeylerini kaplamaktadırlar. Firmalar arası farklılıklar olsada, genel olarak plak kalınlığı 0,5 mm ile 1,5 mm arasında değişmektedir. İnce yapıları sayesinde ağız içerisinde ağırlık hissi yaşatmazlar. Dilin alanını çok az etkilemelerine rağmen, ilk birkaç gün konuşmada hafif pelteklik hissedilebilir. Çoğunlukla bu durum hastanın sadece kendisinin fark edebileceği seviyededir. Kısa süre içerisinde dilin ve ağız içi dokuların plağa alışmasıyla pelteklik hissi son bulur. Şeffaf plaklar kalıcı olarak konuşmayı etkilemez. Konuşma bozukluklarına sebep olmazlar.

Şeffaf Plak Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Ortodontik tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf plak tedavileri, son yıllarda çok popüler hale gelmiştir. Bu kadar popüler olmalarının nedeni, daha çok estetik avantajlarından kaynaklansa da, özellikle basit çapraşıklık vakalarında tel tedavilerinden çok daha kısa sürede sonuç almaya imkan tanımaları büyük bir avantaj sağlar. Şeffaf plak tedavi süreleri, kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel olarak ortalama 6 ay ila 1,5 yıl arasındadır.

Şeffaf Plaklar Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Şeffaf plak tedavileri, bir seri plağın kullanımıyla gerçekleşen tedavilerdir. Her bir plak 1 hafta ile 2 hafta arasında değişen sürelerde kullanılır. Süre farklılıkları, tedavi planında hazırlanan diş hareket miktarlarına, hastanın günlük plak kullanım süresine ve ortodonti uzmanının görüşlerine bağlı olarak değişmektedir.

Şeffaf Plak Temizliği Nasıl Yapılır?

Şeffaf plaklar oda sıcaklığındaki musluk suyunun altında, sıvı el sabunu ve temiz bir diş fırçası yardımı ile nazik bir şekilde fırçalanarak temizlenebilir. Daha etkili bir temizlik için protez temizleme tabletleri ya da beyaz sirke kullanılabilir.

Şeffaf Plaklar Ağrı Yapar Mı?

Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın her ortodontik tedavinin başında bir alışma süresi olur. Bu alışma süresi tamamen kişinin adaptasyon hızına bağlıdır ve kişiden kişiye farklıklar gösterir. Şeffaf plaklar ilk takıldığında hasta alışma konusunda endişe etse de, çoğunlukla plakların birkaç kez takılıp çıkarılmasından sonra bile büyük bir ilerleme kaydedilir.

Şeffaf plaklarda temel amaç, tel tedavileri gibi dişlerin hareket ettirilmesidir. Diş hareketinin sağlanması içinde her bir plak dişlere kuvvet uygular. Bu kuvvet etkisini ilk 2-3 gün gösterir ve ağrı genelde bu süre zarfında olur. Oluşan ağrı çoğunlukla ağrı kesici kullanımını gerektirmese de kişiyi rahatsız edebilir. Ağrı zamanla giderek azalır ve hissedilmez olur.

Şeffaf Plaklarla Yemek Yiyebilir Miyim?

Şeffaf plaklar ağızda iken su dışında herhangi bir şey tüketilmemesi ideal olanıdır. Fakat kişi çok sık çay, kahve tüketme alışkanlığına sahip ve bunun için plaklarını çıkarıp duruyorsa, içeceklerin sıcaklığına bağlı olarak plaklarını çıkarmayabilir. Burada önemli olan içeceklerin sıcaklığının fazla olmamasıdır. Çünkü şeffaf plaklar ince ve hassas yapıdadırlar ve ısıdan etkilenebilirler. İşlevini yitiren bir plağın kullanımının da bir anlamı kalmaz. Ayrıca, çay kahve gibi içecekler plaklarda hafif bir renk değişikliğine sebep olurlar. Plakların rengi değişince dişlerin görünümü de etkileneceğinden, bu durum hasta için rahatsız edici olabilir. Fakat sorun geçicidir. Çünkü tedavi süreci açısından bir süre sonra tertemiz yeni bir plağa geçilir.

Şeffaf plaklar çiğneme kuvvetlerinden etkilenebilir. Bu yüzden yemek yemeden önce mutlaka çıkarılmalı, yemek yedikten sonra dişlerin fırçalanmasının ardından geri takılmalıdır. Gıda artıkları diş yüzeyine yapışık olduğunda plak takılırsa, gıda artıkları plak içinde hapsedilir ve çürük oluşumuna zemin hazırlanmış olur.

Merve Özkan Akagündüz

1988 tarihinde Edirne’de doğdum. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesinde yüksek lisans eğitimine başladım. 2012 yılında mezun oldum.

2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2019 yılında Ortodonti Uzmanı unvanı aldım ve Çorlu ADSM’ye atandım ve 2019-2022 yılları arasında Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi olarak görev yaptım.

2024 yılından itibaren kendi kliniğimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ortodonti Uzmanı Merve Özkan Akagündüz
Konuşmayı Başlat
1
Tedavi fiyatlarımız hakkında bilgi alın.
Merhaba👋
Tedavilerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.